Няма да има отсрочка за кредитите по време на извънредното положение

Работодателите могат да пускат без съгласие служителите в половината от платения годишен отпуск.

Георги А. Ангелов 20 март 2020 в 17:36 12541 0

Снимка BGNES

Кристина Таскова от "Воля" беше със защитен костюм в парламента с цел привличане на вниманието. Но голяма част от депутатите бяха с ръкавици и маски.

Няма да има отсрочка за кредитете на физически лица по време на извънредния режим. Парламентът, който приема в момента законовите промени, узаконяващи извънредното положение, отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. Извънредното положение ще е в сила до 13 април, но може да бъде удължено.

Първоначално предложението беше прието на заседанието на правната комисия снощи.

Идеята на ВМРО бе вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения, и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.

Процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства спират да важат до отмяна на извънредното положение. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за неотклонение.

Няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения.

Нотариалните производства също се ограничава само до неотложните такива.

Депутатите разрешиха министърът на здравеопазването да въвежда мерки и ограничения, определени в закона. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли идеята си за по-строги противоепидемични мерки, включително и възможността за въвеждане на полицейски час.

Отпаднаха и предвидените санкции срещу медицински лица, които откажат помощ на заразени с коронавирус.

По време на извънредното положение работодателите ще могат да възлагат надомна работа на служителите без тяхно съгласие. Работодателите могат да пускат дори и без съгласие служителите в половината от техния платен годишен отпуск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови