Нено Димов за Корал, Силистар и Рилските езера: Еколозите у нас мерят с двоен стандарт

Източването на мазута от кораба „Мопанг” може да започне след седмица

OFFNews 31 август 2018 в 09:15 3077 3

Решението за застрояване на терен в близост до плажа "Силистар" е в нарушение на Закона за устройство на територията. 

Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред бТВ. Той обясни, че РИОС - Бургас е направила проверка. Според закона екоинспекцията е трябвало да бъде сезирана преди Общинският съвет в Царево да вземе решението. Именно затова премиерът Бойко Борисов е разпоредил на областния управител да предприеме всички законови мерки за спиране на решението. На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко, коментира Димов. 

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено Димов. Той направи паралел между ситуацията на плажа Корал и случая с нерегламентираното хоро в едно от Рилските езера.

Не може за Корал да мерим с един аршин, а за Рилските езера – с друг”, категоричен е Димов. 

По думите му преди време на плаж "Корал" е имало нерегламентирано сметище, което не се е появило там от хората, „които ходят на плаж за няколко часа”. Той уточни, че кофите за боклук на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало как да стигнат до тях.

„Гледката показва един определен манталитет”, коментира Димов.

„Кадърът с хорото на Рилските езера предизвика много голямо възмущение и това отново ме навежда на мисълта за двойните стандарти”, коментира Димов. Той е категоричен, че това е недопустимо и ще бъде наложена глоба от 10 хил. лв. на нарушителите.

В момента няма информация за какъвто и да било разлив на мазут от кораба „Мопанг”, категоричен е екоминистърът. Преди дни той е бил на проверка на мястото, където се намират останките от кораба. „Виждат се остатъчни петна около 25 см. В диаметър, но очевидно пробойните са запушени”, категоричен е Димов.

Той уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб в Созополския залив може да започне след около седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

3

Emigirl

31.08 2018 в 11:45

Наистина се забелязва различно мнение и действия по еднотипни въпроси от страна на зелените организаии у нас, доста е странно

15414

2

Hihi1981

31.08 2018 в 09:45

Г-н министър мислех те за по интелигентен,но за съжаление и в теб съм сбъркал!

12025

1

Rattrack

31.08 2018 в 09:38

Не разбрах в какво точно се изразява двойният аршин?
Извозването на сметта от Корал нали е задължение на общината? Както и контролът.
Точно при Нено е двойния аршин, защото за него "бетонното" замърсяване нищо не значи.
Хотел на дюните може, но хавлия вече е страшно.