Борисов нареди на областния на Бургас да спре бетона на Силистар

OFFNews 29 август 2018 в 16:11 5271 4

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“, съобщи правителствената информационна служба.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация.

Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура, посочват от пресслужбата на МС.

Миналия петък по предложение на кмета на Царево Георги Лапчев общинарите от ГЕРБ гласуваха незаконосъобразно решение, с което дадоха одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар.

Застрояването на Силистар е незаконно, тъй като местната община все още не е приела Общ устройствен план, като това не позволява одобряването на частични подробни устройствени планове. 

Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8074

  4

  JustSoYouKnow

  30.08 2018 в 08:34

  Колко пъти ще го нарежда това? Какво свършиха идеите за пр ходове и решихме да повтаряме? Или Вожда вече нещо не го слушат?

  17158

  2

  aviatora

  29.08 2018 в 17:51

  ПРЕСТЪПНИК ОБЛЕЧЕН ВЪВ ВЛАСТ!!!

  14369

  1

  случайно прочетох

  29.08 2018 в 17:20

  Да не сме станали Премиерска Република и аз да не знам?
  Как така ще НАРЕЖДА?

   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?