Ненчев: Винаги има опасност от военен конфликт, трябва да сме подготвени

ОFFNews 25 март 2015 в 20:55 1786 1

Николай Ненчев

Не бих искал да прозвуча заплашително, но винаги има реална опасност от военен конфликт, имайки предвид всичко онова, което се случва с „Ислямска държава”, с подготовката на радикалните ислямски елементи. 

Това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Николай Ненчев по повод започналите учения на НАТО в България и Румъния и ученията на българските военни. 

Вярвам, че здравият разум ще надделее. Вярвам в силата на политическия дух и че нашите партньори ще вземат най-правилното решение. Надявам се, защото сами разбирате, че живеем в една изключително тежка международна обстановка, допълни той. 

Започналите съвместни военни учения с американски военни са планирани отдавна. В момента изпълняваме решение, взето от предишното правителство. Целта им е същата, както на всяко друго военно учение - армията да бъде поддържана в бойна готовност, каза още министърът на отбраната Николай Ненчев.

Смисълът на всяка една армия е да се подготвя, да провежда учения и тренировки и да поддържа висок боен дух. Що се отнася до Центъра на НАТО, който ще бъде разположен в България, то той не крие никакъв риск, коментира военният министър упреците на „Атака”, че има риск за страната ни, която застава открито срещу позициите на Русия.

Надявам се, че новият началник на служба "Военна информация" ще бъде избран скоро, отговори Ненчев на въпроса кога ще има нов шеф на военното разузнаване.

Той обясни, че преди това трябва да мине процедурата за издаването на допуск до класифицирана информация, като срокът за това е до два месеца.

Военният министър поясни, че Йордан Балаков е само един от кандидатите за поста, които се коментират. 

"Може да се каже, че другите ги знам само аз. Не съм ги предлагал на никого, не съм и длъжен", допълни той. 

Николай Ненчев обясни, че е обсъждал кандидатурата на Бакалов с премиера Бойко Борисов, но предложението е дошло от негова страна.

"Аз приемам всеки един аргумент. Не съм от хората, които ще наложат на всяка цена своето мнение. Изключително съм внимателен в постъпките си, особено когато се касае за решения, свързани с националната сигурност. Винаги се слушам в мнението на други експерти", разясни министър Ненчев.

В коментар за взривовете в Иганово министърът заяви, че е силно обезпокоен от случилото се. 

В Министерския съвет приехме и внесохме в НС промени в закона за боеприпасите и взривните вещества, които ако бъдат приети, ще подобрят механизма за контрол, за да не се случват повече такива неща, подчерта военният министър. 

Издадох заповед, с която за пореден път във всички наши складове за боеприпаси да бъде извършена абсолютно обстоятелствена проверка, която да установи дали има някакъв риск за хората, които работят в тях, каза той. 

По думите му само официалното разследване може да установи дали става дума за саботаж.

По въпроса с лиценза на военния завод "Дунарит" военният министър обясни, че няма право да цитира доклада на ДАНС за военния завод "Дунарит" в Русе, но от изнесената информация ставало ясно, че има заплаха за живота на работещите в предприятието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!