Ненчев търси безплатни изтребители и носи оставката в джоба си

OFFNews 22 април 2015 в 08:48 3214 8

Ненчев търси безплатни изтребители и носи оставката в джоба си

Военният министър Николай Ненчев не се е отказал от идеята да търси изтребители като подарък от НАТО-вска държава. 

В интервю за БНТ той коментира позицията на премиера Бойко Борисов, който е категоричен, че пари за нови изтребители няма. 

Ненчев обясни, че не се е отказал от идеята за подарени изтребители и ще продължи да "чука на различни врати". "Нямам скрупули да поискам, когато става въпрос за толкова много средства и държавата ни е в криза. Не е зле да търсим и други начини", обясни той и намекна, че "има напредък в това отношение".

Министърът заяви също, че няма да се откаже и от искането за повече пари за отбрана и ще търси подкрепата за актуализация на военния бюджет. "Ще продължа да настоявам и да водя разговори с министър Горанов, в противен случай ще претърпим щети", каза той и уточни, че в края на годината ще са нужни повече от 30 млн. лв. за заплати. 

Министърът не смята, че е бламиран от премиера Борисов, но обясни, че, ако усети че няма подкрепа, ще вземе незабавно "необходимите мерки". "Не си правя илюзия. От първия ден, от който съм на тази позиция, си нося оставката в джоба", каза той. Министърът обясни, че са нужни сериозни реформи и че никой не може да го изплаши с оставка. 

"Принадлежа и идвам от Реформаторския блок и ние ясно заявихме нашите реформаторски намерения и всичко, което е залегнало в програмите ни, аз го реализирам. Направихме анализ на средата за сигурност и показахме всички неща, които са необходими за армията", каза още той. 

Ненчев обясни, че на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) ще изнесе доклад за състоянието на Българската армия и ще потърси подкрепа, която вярва, че ще получи. Вече две партии от управляващото мнозинство са дали подкрепата си, предстоят и разговори с ДПС, БДЦ и БСП. 

Министърът коментира и изказването на лидера на АБВ в оставка Георги Първанов, според когото Ненчев и външният министър Даниел Митов дърпат кабинета надолу. "Считам го за комплимент, защото Първанов мисли така така. Очевидно сме подразнили някого с евроатлантическата ни принадлежност. Ще следвам тези приоритети, защото са част от България и нацията. Аз все още се чувствам част и съпричастен към онези хора, които бяха на улицата, защото бях част от тях", обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови