Ненчев: Никой не е искал оставката ми

OFFNews 18 март 2016 в 10:40 1960 0

Николай Ненчев твърди, че срещу него се води организирана кампания

Никога не съм имал противоречие с депутатите и с групата на ГЕРБ под никаква форма. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев, по повод поисканата му от ГЕРБ оставка.

"Нося си оставката в джоба, друг е въпросът дали обстоятелствата я налагат", обяви той в отговор на искането на парламентарната група на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да им обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта.

"Що се касае за моята оставка, аз не веднъж съм казвал - нося си я в джоба. Рано или късно трябва да подам оставка. Друг е въпросът дали обстоятелствата налагат това. До момента никой не се е обърнал към мен с подобно искане", заяви Ненчев.

По повод оповестения от депутатите на ГЕРБ списък с назначения на ДСБ и лично на лидера на партията Радан Кънев, министърът обясни, че с Кънев никога на е водил разговори, свързани с политически назначения.

В Министерството на отбраната сиви кардинали няма и няма да има, заяви Ненчев.

В обявения списък беше посочен и Николай Николов, зам.-министър на енергетиката, чиято съпруга е сътрудничка на Радан Кънев в адвокатската кантора, което според ГЕРБ е крещящ конфликт на интереси. Същата жена била изготвила и договор за правна помощ на ТЕРЕМ. По този казус Ненчев обясни, че структурите на Министерството на отбраната често ползват външни юридически услуги в конкретни случаи, когато ес налага, но посочи, че не се интересувал кои са канторите, а само от техния професионализъм.

По думите му, ако тези фирми са свързани с ДСБ, това наистина е смущаващо, но посочи, че предстои да направи проверка по случая.

Той беше категоричен, че с лидера на „тъмносините” Радан Кънев не е говорил за политически назначения. Ненчев отбеляза, че всички в Реформаторския блок трябва да се стремят към пълна прозрачност и изпълнение на политическите си ангажименти, а ДСБ постига своите цели по отношение на съдебната реформа, изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията и разследването на КТБ.

Като „твърде обезпокоително” Ненчев определи и твърдението, че шофьорът на новия член на борда на ТЕРЕМ получава 1250 лева заплата, като обеща, че ще бъдат взети необходимите мерки.

Министърът обяви, че е помолил Сметната палата да направи пълна проверка на ведомството му и вече ще спира обществени поръчки при най-малкото съмнение. Последната такава е за храната на армията и е на стойност около 26 млн. лева, като по нея е имало множество проблеми.

Именно във връзка с течаща проверка в МО е изпратен в отпуска Венислав Цанов, който в медийни публикации е определян като „сив кардинал” в министерството и отговорник за разпределянето на огромен финансов ресурс. „В Министерството на отбраната няма сиви кардинали, всеки, който ме познава, знае, че не търпя подобен тип отношение. Отношенията ни са свързани само с проектите и поръчките”, категоричен бе Ненчев, който припомни, че е заварил Цанов на поста.

Военният министър коментира, че „има някаква странна симбиоза” между предаването на досиетата на военното разузнаване, прекратяването на договора с Русия за поддръжката на изтребителите ни, освобождаването на чиновници, заподозрени в корупционни действия и публикациите в жълтата преса. Ненчев отбеляза, че при всеки по-решителен ход буквално на следващия ден бивал атакуван в медиите.
„Цялата тази помия се излива периодично. Тези хора, освен мързеливи, са и глупави”, каза министърът, като обясни, че много от публикациите са абсолютно измислени. „Онзи ден Цацаров го каза много добре – медиите на Пеевски тровят гражданите”, отбеляза Ненчев, като допълни, че е завел дела за клевета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!