Ненчев: Не е възможно да подновим договора за изтребителите с Русия

OFFNews 13 май 2015 в 11:51 4099 6

Ненчев: Не е възможно да подновим договора за изтребителите с Русия

Снимка Боян Георгиев

Министърът на отбраната Николай Ненчев е категоричен, че договорът с руската страна за ремонт на старите изтребители няма как да бъде подновен "поради ред съображения и санкции, които се налагат от ЕС".

Изказването му беше направено в монголската столица Улан Батор, където е на държавно посещение с президента Росен Плевнелиев. Ненчев отговори на твърденията на командира на ВВС ген. Румен Радев, че се налага спешен ремонт на самолетите. 

Днешното твърдение на министъра се разминава с позицията му от миналата седмица. След заседание на комисия по отбрана в парламента той обясни, че „ако е необходимо, ще подпишем с РСК-МиГ (производителят на изтребителите, бел. ред.), но само за ремонта на толкова изтребители, колкото са необходими за охраната на въздушното ни пространство." 

Позицията на министъра днес е, че машините категорично няма да бъдат ремонтирани в Русия.

"Продължаваме разговорите, на 9-ти май т.г. имах среща и с началника на кабинета, и с двама от заместниците на Военновъздушните сили, с началника на отбраната, а малко преди това разговарях и с генерал Михо Михов. В първите дни на следващата седмица свиквам Съвет по отбрана, на който много подробно ще обсъдим този въпрос. Има известни разминавания - нека да го кажа съвсем ясно: не ми се иска с лека ръка да влагам средствата на българския данъкоплатец", подчерта Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че по време на посещението на президента в Полша са проведени разговори, на които е станало ясно, че разликата в цените между тази на Русия и на Полша е доста сериозна.

"С други думи, ако руската страна ни предлага да ремонтираме изтребителите ни за 3 млн. лв. на един двигател, а МИГ 29 има по два, то полската страна предлага това да се случи за 2 млн. лв., уточни министърът. "Разбирате, че това е много сериозна разлика и мен лично ме касае", подчерта Ненчев, но не обясни дали полската страна се е съгласила да поеме ремонта на старите самолети.

"Търся всяка една опция, до края на годината не бива да има никакво безпокойство за това, че ние можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушната ни граница", отбеляза Ненчев.

Командирът на ВВС е категоричен обаче, че всяко забавяне за ремонта на изтребители, би било фатално:

"Ние трябва да удължим двигателите на МиГ-29, което никога не сме правили. Ще поемем този риск, за да избутаме някак си, но ние ще го направим, ако знаем, че имаме подкрепата на държавното ръководство, да знаем, че след тази една година ще имат нашите момчета на какво да продължават да летят. Ще можем да подготвим млади летци и България да бъде способна страна да охранява външните си граници".

На фона на тези изявления, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди на Инспектората на МО да извърши проверка за това с колко изправни изтребители ще разполагат българските ВВС след септември. Проверката е била разпоредена, въпреки уверенията на министъра, че армията ни има ресурс до средата на 2016 година да се справи с охраната на въздушното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!