Ненчев: Не е възможно да подновим договора за изтребителите с Русия

Последна промяна на 13 май 2015 в 11:51 3132 6

Ненчев: Не е възможно да подновим договора за изтребителите с Русия

Снимка Боян Георгиев

Министърът на отбраната Николай Ненчев е категоричен, че договорът с руската страна за ремонт на старите изтребители няма как да бъде подновен "поради ред съображения и санкции, които се налагат от ЕС".

Изказването му беше направено в монголската столица Улан Батор, където е на държавно посещение с президента Росен Плевнелиев. Ненчев отговори на твърденията на командира на ВВС ген. Румен Радев, че се налага спешен ремонт на самолетите. 

Днешното твърдение на министъра се разминава с позицията му от миналата седмица. След заседание на комисия по отбрана в парламента той обясни, че „ако е необходимо, ще подпишем с РСК-МиГ (производителят на изтребителите, бел. ред.), но само за ремонта на толкова изтребители, колкото са необходими за охраната на въздушното ни пространство." 

Позицията на министъра днес е, че машините категорично няма да бъдат ремонтирани в Русия.

"Продължаваме разговорите, на 9-ти май т.г. имах среща и с началника на кабинета, и с двама от заместниците на Военновъздушните сили, с началника на отбраната, а малко преди това разговарях и с генерал Михо Михов. В първите дни на следващата седмица свиквам Съвет по отбрана, на който много подробно ще обсъдим този въпрос. Има известни разминавания - нека да го кажа съвсем ясно: не ми се иска с лека ръка да влагам средствата на българския данъкоплатец", подчерта Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че по време на посещението на президента в Полша са проведени разговори, на които е станало ясно, че разликата в цените между тази на Русия и на Полша е доста сериозна.

"С други думи, ако руската страна ни предлага да ремонтираме изтребителите ни за 3 млн. лв. на един двигател, а МИГ 29 има по два, то полската страна предлага това да се случи за 2 млн. лв., уточни министърът. "Разбирате, че това е много сериозна разлика и мен лично ме касае", подчерта Ненчев, но не обясни дали полската страна се е съгласила да поеме ремонта на старите самолети.

"Търся всяка една опция, до края на годината не бива да има никакво безпокойство за това, че ние можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушната ни граница", отбеляза Ненчев.

Командирът на ВВС е категоричен обаче, че всяко забавяне за ремонта на изтребители, би било фатално:

"Ние трябва да удължим двигателите на МиГ-29, което никога не сме правили. Ще поемем този риск, за да избутаме някак си, но ние ще го направим, ако знаем, че имаме подкрепата на държавното ръководство, да знаем, че след тази една година ще имат нашите момчета на какво да продължават да летят. Ще можем да подготвим млади летци и България да бъде способна страна да охранява външните си граници".

На фона на тези изявления, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди на Инспектората на МО да извърши проверка за това с колко изправни изтребители ще разполагат българските ВВС след септември. Проверката е била разпоредена, въпреки уверенията на министъра, че армията ни има ресурс до средата на 2016 година да се справи с охраната на въздушното пространство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 15:07

Армията Бранкалеоне - с два МИГ-а...

13.05 2015 в 14:40

Николай Ненчев колко ли му дълъг носа. То не бяха обяснения опявания, събирания. Ние пари за нови изтребители нямаме той не иска да ремонтира сегашните аз не виждам какво се върти министъра като шугав. Явно ремонта е без алтернатива. И тъй като изтребителите са руски да седне да си договори цена с руснаците и общо взето да си свърши работата.

13.05 2015 в 13:38

Добре, защо някой журналист не попита г-н министъра, как дори и да имаме някой и друг изправен самолет, с много малко часове, които може да летят, ще се поддържа летателната подготовка на летците, защото тя изисква по над 80 часа минимум и около 150 часа оптимум на година на един летец? Безумие е обяснението на министъра и по-скоро откровена лъжа.

13.05 2015 в 12:34

май е крайно време тоя министър да хваща пътя. Очевадно не се справя. Вече 6 месеца не може дори да даде смислена информация има или няма проблем с авиацията. За решение и дума не може да става всяка седмица нова глупост - руските ремонти били скъпи - ок, полските били евитни - ок, поляците не можели да ремонтират самолети ни - ок, русия е единствена опция - ок, поляците били по-евтини - ???, русия не била опция щото имало санции - ???...безумие тоя просто трябва да си ходи.

Може да се дължи на това, че подчинените му армейци го ментосват - ама до сега да беше уволнил 50-тина по високо поставени и другите щат не щат ще пподвият крак - те са там за едната пенсия и всичките подкупи......

13.05 2015 в 12:24

Слушам за тоя Ненчев и кой знае що се сещам за масажиста Боздуганов. Тогава поне имаше едно донякъде приемливо извинение -- всичко се правеше пипнешком и по метода на пробите и грешките, поради абсолютна липса на опит.

А сега защо продължаваме да търпим калинки?

13.05 2015 в 12:16

Полша може да си поддържа самолетите, Словакия може, ненчев не може!
Че трябва да се купят НОВИ самолети е ясно, но докато дойдат трябва да се лети с каквото има!