Американски генерал: Как ще охранявате въздушното си пространство зависи от вас

OFFNews 11 май 2015 в 16:03 3886 0

Американски генерал: Как ще охранявате въздушното си пространство зависи от вас

По какъв начин ще се извършва охраната на въздушното пространство на една държава зависи от решенията на самата държава.

Това коментира пред журналисти командващият на ВВС на САЩ в Европа и Африка ген. Франк Горенц. Той взе участие в летателната тренировка между българските и американските Военновъздушни сили „Тракийски орел – 2”.

Генералът каза още, че е достатъчно да има дежурни екипи, които могат да се вдигнат във въздуха, за да охраняват пространството под флага на НАТО. "Ние трябва постоянно да подъдржаме готовност за охрана на въздушното протсрантво и неприкосновеността на въздушното простраство на НАТО и това се случва едновременно с всички останали предизвикателства, с които трябва да се борим", каза Горенц. 

Той обясни, че от една година средата за сигурност е променена - предимно заради процесите в Крим, в Близкия Изток и Африка. "Активността на руски полети в близост до границите на НАТО-вското въздушно пространство са се увеличили по време с действията, които се случват в Украйна и Крим", каза той.

„Като командир на въздушния компонент на НАТО и като човек, който трябва да развива въздушната мощ и капацитет, ние трябва да бъдем сигурни, че в случая на една такава криза ние от ВВС ще бъдем част от разрешението и, заедно с нашите съюзници и партньори, като едновременно и заедно насърчаваме оперативната ни съвместимост чрез такива учения като днешното”, добави генерал Горенц.

Според него, трябва да се поддържа постоянно готовност за мисията по охрана на въздушното пространство.

На въпрос има ли пряка опасност за сигурността на България той препоръча отговора да дадат "българските командири". 

По-рано днес командващият българските ВВС постави остро въпроса за ремонта на руските изтребители МиГ-29. Въпреки, че министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че държавата има ресурс самостоятелно да охранява въздушното си пространство, генерал Румен Радев е на мнение, че бойната авиация трябва да бъде ремонтирана спешно и очаква средства за това да бъдат отпуснати още този месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!