Нейнски: Турция е в шок, няма официална информация кой стои зад атентата

OFFNews 12 октомври 2015 в 08:10 3804 4

Турция е в шок след най-кървавия атентат в страната до този момент, 128 са загинали, а 160 са пострадалите. Някои от тях са в много тежко състояние, заяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски по Нова тв. 

Много от анализаторите виждат опит да се дестабилизира Турция непосредствено преди изборите и в контекста на цялата криза в района. Това е и причината, поради която властите отправят призив към партиите за обща позиция срещу терора и казват, че терорът няма добро и лошо лице и че трябва да има общ отпор на държавата срещу тероризма”, каза още Нейнски.

Две експлозии избухнаха в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция в събота. Взривовете станаха под надлез до железопътната гара на Анкара. 

Нейнски каза още, че няма официална версия за това кой стои зад атентата.

„Най-натрапчиво се налага версията за „Ислямска държава”, може би защото се прави паралел, най-вече от опозицията, между този и предишния атентат през юни преди миналите избори, обясни бг посланикът. 

Във връзка с включването на Турция към коалицията срещу „Ислямска държава” бяха отправени заплахи към държавата и към президента Ердоган. Официална информация почти липсва, но усилено се разпространява тази версия – че мъж и жена са се самовзривили в центъра на Анкара”, каза Надежда Нейнски. Тя добави, че очаква днес да излезе официалната версия за атентата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови