"Не съм политик, така че политическа отговорност не мога да понеса"

OFFNews 30 юни 2015 в 08:44 8375 21

Аз не съм политик, така че политическа отговорност не мога да понеса. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за bTV. 

Той каза, че повече от година живот на правителството му проблемът е бил не кабинета, а в парламента. Според него обективният проблем за работата на правителството било това, че в парламента то е подкрепяно от 120 души.

"Хората, които ме срещат по улиците, казват че са останали с добри впечатления от мандата. Ние всички сякаш забравихме преди този мандат каква беше обстановката в страната – самозапалванията, обществените вълнения в резултат на масовото обедняване, и всички вини се прави опит да се прехвърлят в една година", коментира експремиерът. 

Той каза още, че въпросът "Кой?" никога не е стоял на дневен ред дори и в мандата на правителството му. 

„Никога не разбрах какво стои зад модела КОЙ. Не го разбирам, това не е вярно. Вие може да го разбирате, но разбирате неверни неща, разбирате ли ме?“, попита Орешарски, според когото въпросът „Кой?“ е „имагинерен“. По думите му, той многократно е казал кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС - „лидерите на двете политически партии“ (Станишев и Местан, бел. ред.). След което бившият премиер разказа анекдот: „Моделът „Кой“ е сменен с модела „Свой“.

Той смята, че вероятно е станал жертва на политически игри, но не съжалява за нито едно свое решение. По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партиите, всичко е било наред. Той уточни, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

„По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет”, категоричен беше Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа.

Бившият премиер обясни, че сред протестиращите срещу неговото правителство имал познати, които му разказвали как по протестите се плаща.

Той обясни, че настоящото правителство няма агресивна опозиция, което е предпоставка за спокоен мандат. Всичко обаче зависело от политиките, които това правителство провежда.

По повод на т. нар. „нощ на белия автобус“, при който имаше протести заради намерението на правителството да изтегли заем от 1 млрд. лв., Орешарски попита: „Интересна ми е реакцията на тези хора. Защо нямаха никаква реакция, когато се обяви, че ще се вземат 16 млрд. лв. нов заем? Изглежда, че числото 1 млрд. е повече от 16 млрд., които се взимат от нашите хора,

които не са опасни“, обясни той и допълни, че финансови тези на премиера Бойко Борисов отказва да коментира, защото не ги разбира.

Орешарски обясни, че днес дългът на България съставлява 28%, което не е в резултат от едногодишното управление на неговото правителство. 5% от този дълг е натрупан само в първите месеци на правителството на Борисов.

Той допълни, че при неговото правителство не е имало спрени европрограми. Единствено временно са спрени плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ заради допуснати грешки в годините преди неговия мандат от кметове, избрани от ГЕРБ. Той отговори и на определението на Бойко Борисов, че неговото управление е експеримент. „След 2009 година ние сме в експериментален стадий“, обясни Орешарски.

По въпроса с фалита на КТБ Орешарски обясни, че вероятно и Централната банка е била изненадана. Самият той разбрал какво се случва в банката „ден-два преди изпълнителните директори да поискат процедура за КТБ“. „Веднага, след като банката беше поставена под специален надзор с помощта на Централната банка, съдействахме да се изработи план за действие, който щеше да минимизира ефектите за обществото“, обясни той.

Орешарски припомни още, че „преди Борисов КТБ беше малка и незначителна банка“.

По думите му преди фалита на КТБ ДАНС се занимавали със „зараза от гръцките банки и гръцката криза“.

„Отговорни сигурно има от 2000 година, когато банката се приватизира. Но пряко отговорни са мендижмънтът на банката и собствениците. Не е моя работа да давам оценка на гуверньора, БНБ е независима“, обясни Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!