Не е експерт, а секретар: Фискалният съвет опроверга номинирания за негов член депутатски син

Александра Маркарян 04 април 2022 в 07:15 5772 0

Атанас Александров Атанасов

Снимка БТА/Христо Касабов

Атанас Александров Атанасов

Атанас Александров Атанасов не е експерт във Фискалния съветкакто твърди, а секретар там. Позицията му уточняват председателят на Съвета проф. д-р Борис Грозданов и членовете му Любомир Дацов, Дора Андреева и доц. д-р Григорий Вазов в писмо до председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН). Това води до извода, че той не отговаря на изискванията, за да стане член на Съвета, защото номинираните трябва да имат 10-годишен професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси.

Атанасов е номиниран от "Има такъв народ" за новия състав на Фискалния съвет след изтичането на мандата на сегашния. Баща му е полк. Александър Атанасов Александров, депутат от ИТН.

Сега Атанасов е сътрудник във Фискалния съвет.

Народният представител от ИТН Александър Александров в пленарната зала на парламента. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Партиите и коалициите са номинирали седем души за петте места в Съвета - Юнал Тасим, Лъчезар Борисов, Атанас Александров Атанасов, Любомир Дацов, Росица Чобанова, Калоян Ганев, Мартин Заимов.

На 24 март, след изслушване на кандидатите, комисията даде "зелена светлина" за всички кандидатури, включително на Атанасов. Това се случи въпреки възражението, че той няма изискуемия 10-годишен професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. Отправи го Асоциацията на индустриалния капитал на 16 март в писмено становище до бюджетната комисия. Заради отрицателното ù становище Комисията гласува поотделно всяка номинация и Атанасов получи "за".

"Комисията приема, че той отговаря на условията за заемане на длъжността, за която кандидатства", обобщи резултата от вота председателстващият Венко Сабрутев (ПП) в отсъствието на председателя Любомир Каримански (ИТН). Не присъстваше и номиниралия Атанасов председател на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

След заседанието OFFNews поиска копия от документите, които доказват, че Атанасов отговаря на изискванията, за да стане член на Фискалния съвет. Не сме получили такива от комисията.

Самият Атанасов твърдеше в изложението си на 24 март, че е експерт. Ден по-късно целият сегашен състав на Фискалния съвет декларира в писмо до Каримански, че Атанасов е административен секретар, чиято работата се свежда до регистриране, обработване и съхранение на документация, водене на протоколи, качване на материали в сайта на Фискалния съвет, работа с деловодната система на Народното събрание. Тези дейности не подсказват добиването на опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси.

"От началото на 2018 г. до момента Атанас Атанасов заема длъжност административен секретар съгласно чл. 8, ал. 6 от Правилата за работа на Фискалния съвет, приет в изпълнение на чл. 14 от Закона за фискален съвет и автоматични корективни механизми. При изпълнението на организационно-техническото обслужване на Фискалния съвет Атанас Атанасов не изпълнява задължения, свързани с придобиване на професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси по смисъла на чл. 8, ал. 1 от ЗФСАКМ", пише проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет.

Той прилага и декларация, под която са се подписали той и членовете на Съвета Любомир Дацов, Дора Андреева и доц. д-р Григорий Вазов.

В нея се казва:

"Декларираме, че Атанас Александров Атанасов изпълнява функциите и се явява административен секретар на Фискалния съвет на България по смисъла на чл. 8, ал. 1 от ПРФС, отговорен за организационно-техническото обслужване на Съвета от началото на 2018 г. до момента. Съгласно чл. 8, ал. 6 от Правилата за работа на Фискалния съвет основните задължения на административния секретар на Фискалния съвет са:

1. Регистриране, обработване и осъществяване на текущо съхранение и архивиране на протоколите от заседанията на Фискалния съвет, на документи, свързани с дейността на Фискалния съвет, кореспонденция и др.

2. Водене на протоколите от заседанията на Фискалния съвет.

3. Публикуване на интернет страницата на Фискалния съвет на мотивираните становища и препоръки, както и друга информация по решение на Фискалния съвет.

4. Работа с деловодната система на Народното събрание и системата за допуск до сградите на Народното събрание.

5. Информиране на членовете на Фискалния съвет за дневния ред на заседанието най-късно един ден преди заседанието.

6. (От 15.10.2019 г.) технически организира публичните мероприятия на ФС.

Спорадично на г-н Атанасов са възлагани единични други задачи в помощ на работата на основните експерти. Той няма участие в съвместни разработки с Мрежата на независимите фискални институции в ЕС.

Следва да се подчертае разграничението между административния секретар, отговорен за организационно-техническото обслужване, и останалите сътрудници, които са отговорни за експертното обслужване. В изпълнение на своите задължения те подпомагат дейността по икономически и фискални анализи и анализи на разходите и приходите по държавния бюджет, регламентирани в чл. 3, ал. 1 от ПРФС" - пишат петимата.

За да е напълно ясно, че Атанасов не покрива критериите, за да бъде член на Съвета, те допълват:

"От 2018 г. до момента Атанас Атанасов не е участвал в разработването на становища по следните документи:

- макроикономически и бюджетни прогнози;

- проектозакони и отчети за изпълнението на държавния бюджет и държавното обществено осигуряване;

- стратегия за управление на държавния дълг и Годишен отчет за състоянието на държавния и държавногарантирания дълг;

- законопроекти за изменение на Закона за публичните финанси.

Във връзка със задълженията си на административен секретар г-н Атанас Атанасов не е участвал в разработването на следните документи:

- Позиция на Фискалния съвет на България относно дерогацията на фискалните правила;

- Позиция на Фискалния съвет на България относно приемането на България във Валутен механизъм II.

С оглед гореизложеното, основната дейност на Атанас Александров Атанасов от началото на 2018 г. до момента не включва дейности в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси".

Предстои Народното събрание да се произнесе окончателно по номинациите и да избере новите членове и председателя на Фискалния съвет - орган, отговорен за извършването на независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържането на устойчиви публични финанси в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!