Народното събрание прие промени в закона за ДДС - данък ще има и за ваучерите за храна

OFFNews 20 януари 2022 в 13:31 1580 0

Снимка БТА/Архив

Депутатите приеха на първо гласуване промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС - изискването е във връзка с директива от Европейския съюз, която заплашва България със санкции.

От 147 гласували народни представители, 120 бяха "за", 23 "против" и 4 "въздържали се". Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 г.

Според мотивите на законопроекта ще бъдат засегнати фирмите издатели на ваучери, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От "Възраждане" не са съгласни с предложените промени, като зам.-председателят Цончо Ганев поясни защо:

"Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите".

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, който представяше доклада по законопроекта, му отговори:

"Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали."

Народните представители решиха и да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили.

В промените се и предвижда и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Със 154 гласа "за" и 12 "против" и 2 "въздържали се" от 166 гласували депутатите приеха на първо гласуване и предложените от Министерския съвет промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предвижда се те да влязат в сила със задна дата - от 1 януари 2022 г.

Цончо Ганев обяви, че подобна промяна би била противоконституционна и попита "дали трябва да се слага европейска директива над нашето законодателство".

С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на случаите на данъчно планиране, водещи до данъчно необлагане или до значително по-ниско облагане, съответно до намаляване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане, се посочва в доклада на бюджетната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови