Напрежение в парламента: Караянчева отне думата на Карадайъ, ДПС викаха 'оставка'

OFFNews 06 юни 2018 в 10:51 5308 0

Депутати от ДПС викат "оставка" в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание. До това се стигна, след като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първо отне, а после върна думата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ излезе на трибуната, за да прочете декларация срещу решението на общинския съвет в Стара Загора смени турските имена на над 800 местности в региона, което беше гласувано от всички съветници, без тези на ДПС. Той обаче просрочи времето си и председателят на парламента му отне думата, а депутатите от ДПС започнаха да викат "оставка". Това накара Караянчева да размисли и да върне думата на Карадайъ. 

След края на декларацията Караянчева подчерта, че всички парламентарни групи надвишават 10-те минути, които са лимит за декларациите. "Ще помоля председателите на парламентарните групи, когато съставят декларации, да се вместват в 10-те минути", каза Караянчева.

В декларацията си Карадайъ обяви, че решението на общинския съвет в Стара Загора е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат и това ще е само началото - и други общински съвети щели да решат да сменят турски имена на местности, а това ще внесе напрежение.

"Обединението анти-..., довело до смяната на наименованието "Ахмед баир" на "Антонов рид", "Мехмедова кория" на "Манолова гора", "Махмуд гьол" на "Мишов яз", „Мустафова кория“ на „Мустакова горичка“... Защото Ахмед, Мехмед, Мустафа не са звучни както Антон и Манол, мустак, какъвто подтекст имат думите на един от общинските съветници от ГЕРБ, цитиран от медии", заяви Карадайъ.

Председателят на ДПС обяви, че тези действия "будят асоциации с друг един процес от недалечното минало", визирайку възродителния процес.

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности. Забравяйки отговорността си пред бъдещето. Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ", каза още той Карадайъ.

След края на декларацията всички депутати от ДПС станаха на крака и аплодираха Карадайъ, а председателят на парламента помоли всички в залата да се успокоят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews