Над половината подписи за референдума за изборна реформа са събрани

OFFNews 23 февруари 2014 в 15:34 17805 23

Безуханова
Саша Безуханова

Повече от половината от необходимите подписи за провеждането на национален референдум за изборната реформа са събрани, обяви пред БНР Саша Безуханова, която е член на Инициативния комитет за събирането на подписката.

"Новите изборни правила не гарантират честни процедури и максимално участие в изборите на всички български граждани", категорична бе тя.

"Аз не мисля, че предложението или съгласуваният текст на новия Изборен кодекс осигурява промяна по същество в изборния процес. Напротив, отхърли се предложението за активна регистрация, което би позволило неточности в списъците, мъртви души, за които много говорим, спекулацията с гласове, на която години наред сме свидетели, да бъде преодоляна или поне този процес да стартира", каза Безуханова, която е основател и на гражданската платформа MoveBG.

От формацията се надяват президентът Росен Плевнелиев да намери мотиви за вето върху Кодекса.

Инициативата за референдума дойде от проф. Георги Близнашки. Тя стартира в началото на февруари. Амбицията е до края на февруари да бъдат събрани необходимите 500 000 подписа, които задължават Народното събрание да насрочи допитването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!