Над 1800 души са напуснали системата на МВР за последната година

Симона Костадинова 17 юли 2015 в 13:40 1826 3

Снимка БГНЕС, Архив

Румяна Бъчварова

Държавните служители, които са напуснали системата на МВР през последната година, са 1827. От тях на около половината - 942 души, още не е изплатено полагащото им се по закон обезщетение.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която отговори от парламентарната трибуна на запитване на депутата от БСП Георги Кадиев.

Става дума за хора, които са напуснали МВР заради достигане на пенсионна възраст, по здравословни причини, по собствено желание, при съкращаване, но не и за такива, които са били дисциплинирано уволнени или срещу тях е влязла в сила присъда.

От тях 1352-ма са напуснали МВР през второто полугодие на 2014 година, а 475 - през първите 6 месеца на 2015 година.

Средствата, които трябва да се заплатят на тези, които още не са си получили обезщетенията, са в размер на 16 110 000 лева и те на се изплатен поради недостатъчен бюджет.

Кадиев подчерта, че в края на 2014 година служители на МВР масово напускали заради започналото тогава подготвяне на пенсионната реформа, която предвижда полицаите да се пенсионират по-късно.

"Не мисля, че можем да обвързваме тази статистика с пенсионната политика на правителството", подчерта Бъчварова.

Кадиев я попита защо обезщетенията се бавят, при положение, че по закон хората трябва да ги получат до три месеца след напускането си. Той подчерта, че имал информация, че парите се изплащат само на хора, които са завели дела срещу ведомството.

"Не съм давала разпореждания за никакъв извънреден ред на тяхното заплащане. Принципът на заплащане е по хронологичен ред на възникването", обясни Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!