Прокуратурата погна министерството на Христо Иванов, праща му полиция

OFFNews 08 юли 2015 в 17:15 6438 17

Софийска градска прокуратура разпореди проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба. Обвинението праща полиция за проверка на всички обществени поръчки във ведомството на министър Христо Иванов. 

От СГП съобщават, че поводът за самосезирането й е публикация в "Труд", озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“. В текста се казва още:

Софийска градска прокуратура възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР извършване на проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост.

Ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд“ данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.

В хода на проверката от Министерство на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки. Ще се установят длъжностните лица от Министерството на правосъдието, които са участвали в обществените поръчки, и от същите ще бъдат снети подробни писмени обяснения. Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и АДФИ за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка. При наличие на констатации съответните писмени документи ще се приложат по преписката.

Главна дирекция “Национална полиция“ следва да приключи проверката в 60-дневен срок. 

Министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров често си разменят словесни престрелки покрай инициираната от министъра съдебна реформа, прокуратурата не е съгласна с част от промените. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Сърбия - приятел или враг