Протестът на 'Възраждане' в опит да щурмува парламента (видео)

Ружа Райчева 12 януари 2022 в 12:15 22084 5

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Опитът за щурм

Организираният от „Възраждане“ протест срещу зелените сертификати прерасна в опит за щурм на парламента днес по обед.

Как протекоха събитията

Към 12 ч. много хора изпълниха пространството на площад "Народно събрание". Видимо присъстващите бяха над 1000 души. Много от тях дойдоха по бул. "Цар Освободител" откъм паркинга до БНБ. Там са паркирани много от автобусите, превозили протестиращи от различни точки в страната. Активисти на партията на Костадин Костадинов предлагаха безплатен транспорт за желаещите да участват в демонстрацията. 

Движението по булевард "Цар Освободител" в района е блокирано. На площада се развяват трибагреници и знамена на "Възраждане".

Малко след началото на протеста към демонстрантите се присъединиха и депутатите от "Възраждане" Цончо Ганев, Петър Петров, Елена Гунчева и др. Сред тях не е лидерът им Костадин Костадинов, който е под карантина. От мегафона един от говорителите определи това като "брутална инсценировка". Протестиращите скандират "Искаме да влезем в парламента!" и "Оставка!".

Костадинов - на видеовръзка

Костадин Костадинов се включи чрез видеовръзка, излъчвана на стена пред главния вход на Народното събрание.

„Управляващите направиха нещо безпрецедентно - изпратиха под домашен арест цялото ръководство на страната. Под карантина са, защото управляващите изпитват страх от вас! Защото знаят и виждат това, от което най-много се страхуват - че днес ще се съберат десетки хиляди хора срещу безчинствата през миналите две години. Забравихме дори какво е да ни лекуват нормално. Тук сте, за да измиете срама на една нация, която дълго време търпя България в момента има изпит по демокрация. Свободата се извоюва на улицата, в дебати и отстояване на тези“, заяви той.

"Не искаме маски, не искаме зелен сертификат, искаме си правото на труд, не искаме задължителна ваксинация, това е медицински фашизъм", се чу на площада.

Опит за щурм на парламента, маси отвътре

В 13:15 един от говорителите призова множеството "бавно и спокойно" да се отправи към парламента и "любезно" да попита народните представители дали ще премахнат зеления сертификат.

„Ще ги засипем с въпроси, а утре ще ги изнесем напред с краката“, обяви пред множеството депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Множеството се опитва да пробие кордона от полиция, който в две редици е застанал с лице към тях. Полицията не е въоръжена. Част от хората успяха да стигнат до стълбите пред централния вход на НС.

В 13:20 част от хората успяха да пробият кордона на две места, където полицията бе по-рехава. Демонстранти се изкачиха на стълбите пред централния вход, а НСО барикадира входа с маси отвътре.

В 13:50 на микрофона обявяват, че ще излъчат група от 15 представители, който да влязат в парламента.

Междувременно сградата на Народното събрание се опразни, предаде репортер на OFFNews. Депутатите са напуснали сградата след края на заседанието. Там в момента са само администрацията, журналисти и НСО, четирима депутати от "Възраждане" и Иво Мирчев от ДБ.

Около 15 ч се стигна до повторна ескалация на напрежение, след като излъчената група от 15 души не беше допусната в сградата на Народното събрание. Протестиращи се опитаха отново да пробият полицейския кордон откъм градинката до парламента. Граждани влязоха в сблъсък със служители на реда. Има пострадали, но на този етап не е ясно колко. Полицай бе ударен и отведен с линейка.

Минути след това хората на площада започват масово да се оттеглят в посока БНБ, където са паркирани автобусите. Междувременно наш репортер предаде, че десетки полицаи се насочват в посока "Ал. Невски". Протестиращи обявиха, че се насочват към Министерството на здравеопазването.

Към 15.15 ч. допълнителни части на жандармерията застанаха пред страничните входове на НС, тъй като имаше призиви демонстрантите да нахлуят през страничните входове. 

Към 16:00 ч. около 200 демонстранти са пред Министерството на здравеопазването.

Вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ако РЗИ му наложи карантина, ще бъде принуден да я спазва, с думите: "Такива са правилата и такива са законите, които са глупави." РЗИ София впоследствие му наложи карантина, тъй като е бил контактен с председателя на Народното събрание Никола Минчев, който е болен от коронавирус. Днес директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев заяви, че ако Костадинов се появи на публично събитие, ще последват административни мерки и може да се стигне до съд. 

Снимки: Ружа Райчева, Йорданка Веселинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

12.01 2022 в 15:45

Зеленият сертификат е тъпотия, но да се щурмува парламента, за това също не е много умно.
Трябва да отстояваме свободите си и да протестираме и трябва да се разграничим от послушковците, но културно!

5827

3

pisnamiotmutri

12.01 2022 в 14:55

Oтваряш ПИК и Труд и ти става ясно, че протестът не е на Възраждане, а на едни други над тях.

2550

2

alfakentavur

12.01 2022 в 14:29

В един перфектен свят сега щеше да стане -20 градуса и да навали по 100 кг сняг на квадратен метър.

11462

1

dardorel

12.01 2022 в 13:21

Малоумници - след ИТН и ПП тия са на опашката да управляват...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика