На опозицията ѝ се присъни началото на края на правителството

Кристина Минчева 05 октомври 2023 в 21:08 3189 9

Опозицията

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Тошко Йорданов (ИТН) , Цончо Ганев ("Възраждане"), Георги Свиленски (БСП)

"Възраждане", БСП, ИТН и независимият депутат Радостин Василев внесоха вота на недоверие срещу правителството в деловодството на Народното събрание (НС). До него се стигна заради "провал в енергийната политика", както твърдят трите формации. Представителите на трите политически сили бяха Цончо Ганев ("Възраждане"), Георги Свиленски (БСП) и Тошко Йорданов (ИТН).

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че ще свика дебатите по вота следващия четвъртък и гласуването ще е 24 часа след приключването на дебатите, т.е. в петък. 

Вчера ИТН и "Възраждане" обявиха, че ще внесат вота на недоверие срещу кабинета "Денков", а днес към тях се присъединиха Радостин Василев и БСП. Тази сутрин в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова уточни, че БСП ще бъде съвносител и ще допълни мотивите за сваляне на правителството, като ще обърнат внимание на цялостната политика в енергетиката, не само на въглищните централи. 

Цончо Ганев определи опозицията като "обединена в името на България", защото вотът на недоверие се явява като "начин да се защитят националните интереси". Според него аргументите за свалянето на кабинета са на "тяхна страна" и те ще "спечелят" предстоящия дебат. 

Георги Свиленски пък посочи, че днес "е дадено началото на края на едно вредно управление", което е "загробило“ българското земеделие, отбрана и енергетика. Той подчерта, че колкото по-скоро това извънредно заседание бъде свикано, толкова по-бързо щяло да бъде свалено управлението.

Тошко Йорданов смята, че няма значение дали вотът ще мине или не, тъй като управлението вече е загубило доверието на гражданите. 

Трите политически сили и независимият Радостин Василев подчертаха, че имат своите политически различия, но по въпроса за правителството са единни. 

Те не коментираха дали е възможна друга конфигурация на управление в рамките на това Народно събрание. 

Каква е процедурата?

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вот на недоверие се внася чрез мотивиран проект на решение, който трябва да е подкрепен от поне една пета от народните представители - 48 души. "Възраждане", ИТН и БСП разполагат с този брой - трите партии събират 71 души, заедно с Радостин Василев те стават 72ма.

След като проекторешението бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в пленарната зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано от парламента. По всяка вероятност гласуването на вота на недоверието ще се случва в разгара на предизборната кампания и в рамките на поне две извънредни пленарни заседания.

Ако вотът на недоверие бъде неуспешен, ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. В противен случай кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

Сметките показват, че на този етап не се задава втори успешен вот на недоверие. БСП, ИТН и "Възраждане", както и независимият нaроден представител разполагат с общо 72 гласа, които са значително под необходимите 121 вота.  

По- рано днес Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да е партията, която ще свали правителството, а според Делян Пеевски "това е загуба на време за парламента". Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи "Възраждане" и ИТН като деструктивни и също смята, че вотът на недоверие е излишен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

9

Бълг

06.10 2023 в 07:08

Тримата тенори на руското ******* лизаторство - ЦунчоСлюнчо, Тошкомаймуняка и Гошкорогоносеца.

-1395

8

Гьорче2

06.10 2023 в 03:21

Начин да се защители "НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ" на ЧУЖДА ДЪРЖАВА! ЧУЖДИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ щели да защитават, ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НА ВЕКИ, гадове долни безбожни безродни!

ОТ СЪРЦЕ!

-1395

7

Гьорче2

06.10 2023 в 02:54

МатеевК за кво ще БЯГАШ на Стари Години, няма се плашиш, ЩЕ ги СПРЕМ! Тоя Път НЯМА се оставим като на 09.09.1944!

-1395

6

Гьорче2

06.10 2023 в 02:51

Енергетика Глупчо, а другарко кОрнинова! Нямате СРАМ, ни СЪВЕСТ, гадинки долни! Сега ми става Ясно ЗАЩО по Царско Време така твърдо и жестоко са преследвали ПролКетарията за АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ, Много ЖАЛКО за Гео Милев покрай тия ПРЕДАТЕЛИ и Сталинистки Сатанински слуги на ЧУЖДА Кауза и ЧУЖДА Безбожна Държава, Септември не стана Май, а и Май няма да стане Септември, пробвайте пак на Пролет, проКлетарияти!

924

5

Diogen

05.10 2023 в 22:44

копейкин и тошко африкански се опитват да заработят премии. резидента им е обещал по една торба копейки ако продължават да атакуват кабинета.

2073

4

Johnny B Goode

05.10 2023 в 22:03

Чудно ми е такива като Руди Гела как не им се приисква да си прережат сами гърлото докато се бръснат сутрин.

2099

3

Mateevk

05.10 2023 в 21:41

По-противно трио трудно може да си представи човек, но има един голям липсващ, за да напрвят един още по-противен квартет! Ако той се докопа до властта тука, на стари години ще емигрирам. Заклевам се. Няма да мога да понеса нито секунда власт на тази пасмина.

2550

2

alfakentavur

05.10 2023 в 21:23

На професионалния предател Руди Гела как му личи, че действа по чужди заповеди.

723

1

user4eto

05.10 2023 в 21:12

"Представителите на трите политически сили бяха Цончо Ганев ("Възраждане"), Георги Свиленски (БСП) и Тошко Йорданов (ИТН)."

Тримата глупаци!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика