МВР ще поставя камери върху униформите на катаджиите

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 13:51 4809 1

МВР ще поставя камери върху униформите на катаджиите

Ръководството на МВР възнамерява да постави камери върху униформите на служителите на "Охранителна полиция". Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той допълни, че всички патрули на КАТ също ще бъдат оборудвани с устройства за видеозаснемане, съобщава БНР.

Заместник вътрешният министър Филип Гунев обясни, че за начало идеята за поставяне на камери върху униформите на полицаите ще бъде реализирана ограничено в рамките на едно или две полицейски управления. След като стане ясно дали тази система работи и дали има резултат от нея, ще се вземе решение за въвеждането на това за всички служители на "Охранителна полиция".

От ръководството на МВР обясниха още, че другите мерки, които ще вземат срещу корупцията, е намаляване на прекия достъп на гражданите до служители чрез въвеждане на електронни услуги. На първо място това трябва да стане в КАТ "Пътна полиция", тъй като според ръководството на МВР там проблемът с корупцията е много сериозен. От МВР предлагат още глобите в КАТ да се движат изцяло по електронен път, като по този начин отиват и в НАП без човешка намеса. В края на годината да отпадне и синият талон като глобите се плащат електронно, обясниха още от КАТ "Пътна полиция".

Освен това при регистрацията на автомобилите, където според ръководството на МВР е също проблемно място за корупция, трябва да се премине на услуга на едно гише и електронно регистриране на леки автомобили. Мерки срещу корупцията ще се вземат и в Криминална полиция. Там те основно ще бъдат насочени срещу изтичане на информация, обясниха още от ръководството на МВР.

В МВР ще бъде въведена и система за проверка на имуществените декларации, особено на ръководния състав, както и тестове за интегритет и ротация на служителите, също мярка срещу корупцията в Министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2015 в 15:48

Какво значи "След като стане ясно дали тази система работи и дали има резултат от нея"? Работи разбира се! В САЩ поставят камери на униформите за да се следи дали няма "случайни убийства" и корупция сред полицаите. Но ако пак ще си исмислят причини че не работи ще станат за смях. Камерите са доказателство че полицая не си превишава правата и не лъже за да избегне наказателно преследване, когато самия той нарушава законите. Виждал съм клипове правени от странични свитедели как полицай без камера убива човек и после лъже че жертвата го нападнала. Или обратния случай на човек който тръгва агресивно към полицай с камера на униформата и самия полицай му казва "спри не искам да те застрелям". Тези камери ще помагат когато някой от участващите лъже, защото ако няма камера винаги се приема думата на полицая и така той може да си действа безнаказано.