МВР ще бори битовата престъпност с обучения на роми

OFFNews 05 април 2016 в 15:27 2824 3

МВР ще бори битовата престъпност с обучения на роми

МВР предлага 110 мерки за справяне с битовата престъпност. Това стана ясно на заседание на Националния съвет по превенция на престъпността, на което е обсъден план за борба с конвенционалната престъпност за периода 2016-2018 г.

Въпреки че според статистиката на МВР за престъпността деянията не са класифицирани по етнически принцип, от ведомството са предвидили мерките, които са свързани с работа с ромското население в страната. Това включва мерки за заетост и образование на маргинализираните групи, включително и ромите.

"Към момента имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност. Считаме, че от тук трябва да започнем", каза вицепремиерът Румяна Бъчварова, която председателства съвета.

МВР ще проведе разяснителна кампания сред ромите, които купуват фирми със задължения към бюджета. Това е често използван подход от престъпни групировки. 

Бъчварова изброи и други мерки, залегнали в плана: изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места, създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи, изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество, изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура и техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews