МВР подновява автопарка си с коли от европейски проекти и от наложените глоби

Гранична полиция получи 110 пикапа, до края на годината чака още 200

Рени Петрова 06 юни 2024 в 13:32 2586 1

Новите автомобили на Гранична полиция

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Новите пикапи на Гранична полиция

Министерството на вътрешните работи ударно подновява автопарка си със средства от европейски проекти и от фонд "Пътна безопасност", където се събират парите от наложените глоби на шофьорите. 

Преди дни на церемония в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" вътрешният министър Калин Стоянов връчи ключовете на 86 автомобила за нуждите на пътна полиция в страната. Колите са част от обществена поръчка за 462 моторни превозни средства, 35 от които са високоскоростни, 200 леки автомобила и 227 високопроходими.

Тогава Стоянов заяви, че колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират средствата от глоби наложени от МВР. По думите му тези пари могат да се използват единствено целесъобразно - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери и автомобили, които да служат за контрол на пътното движение.

"Имаме огромно желание да закупим линейки, кувьози и други необходими средства за многото министерства в България, но това няма как да стане със средства от този фонд. Така че нека да спрем с всички спекулациите по темата", допълни той.

Попитан може ли МВР да си позволи поддръжката на автомобилите, която не е никак евтина, Стоянов отговори, че министерството може да си ги позволи и "следва да работим с такива автомобили".

Снимка: БГНЕС

От думите на министъра стана ясно, че се чакат още автомобили.

Колите за Гранична полиция

Месец по-рано от "Гранична полиция" съобщиха, че са се сдобили с 40 нови високопроходими автомобила. Това е първата пратка от проект на Европейския съюз за автомобилна техника на обща стойност над 69 милиона лева. "Преди крайните срокове ще бъде доставена и цялата останала техника", каза шефът на ГП гл. комисар Антон Златанов.

Той обаче не уточни колко още се чакат. 

Новите автомобили на "Гранична полиция" получени през май

Днес Калин Стоянов връчи нови 110 високопроходими автомобила на "Гранична полиция" и стана ясно, че се чакат още коли.

"С това завършваме първия етап от обществена поръчка за 360 броя високопроходими коли. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината ще получим още 200 автомобила тип пикап", обясни той на церемония. 

Всъдеходите са закупени със 75% европейски и 25% бюджетни средства, като поръчката е осъществена в рамките на осем месеца. 

С обновяването на автопарка се цели връщане на "самочувствието на граничните служители, че са част от силно ведомство на държава членка от Европейския съюз". 

През 2023 г. стана ясно, че Министерството на вътрешните работи ще похарчи 33 745 470 лв. за нов автопарк, съобщава в. "Сега". Най-бързите коли трябва тип седан и да са произведени след януари 2022 г., а двигателят им да бъде най-малко 6-цилиндров с 335 конски сили. Освен това задвижването трябва да е 4x4. Скоростната кутия може да е и ръчна, и автоматична. За тези високоскоростни автомобили МВР ще плати 4 426 504 лв. без ДДС. Това прави средно 221 325 лв. за брой.

Другият тип кола, който полицията купува, също трябва да е 4х4. Изискването обаче е каросерията да е тип комби или еквивалент. Този автомобил отново следва да е произведен не по-късно от 2022 г. Двигателят му трябва да е поне 4-цилиндров със 187 конски сили. МВР възнамерява да купи поне 150 броя от този модел автомобили. Те ще струват на министерството 15 893 650 лв. без ДДС.

За останалите 200 нови коли МВР беше заложило сходни изисквания. Единствената съществена разлика е, че задвижването им може да е и 4х2. Двигателят пак трябва да е поне 187 конски сили. Той обаче трябва да е по-икономичен от този на другите нови автомобили в обществената поръчка, като изгаря 9 литра на 100 км, ако е дизелов, или 10 на 100, ако е бензинов. Общата стойност на тези 200 коли не трябва да надвишава 13 425 316 лв.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    1

    Sanata

    07.06 2024 в 10:54

    Калин Стоянов: "Искали сме да закупим линейки, кувьози и други необходими средства за многото министерства в България, но не сме имали желание." Или с други думи "МВР ще ви купи линейки, ама друг път." Междувременно в ЗДП продължават по инициатива на МВР да се надуват наказанията за минимални прегрешения, явно защо- за да има пари за BMW-та и Range Rover-и. Тия коли и джипове по принцип са признак за богатство и класа, предполага се най-богатите олигарси си ги купуват и карат. Е, сега и Гранична Полиция. Нали в Дубай полицията има на разположение Ферарита и Ламборджинита? Ех, кога ще ги стигнем, дубайците! Обаче в Дубай със сигурност я няма циганията три месеца след приключил ремот да се държат ограничителни табели за 30 или 40 км/ч и зад тези табели да дебнат униформени. Зер, имаме Дубай да догонваме. Чичо Калин ще им купи спортни колици. Болните- кучета ги яли.
     
    X

    За и против Гей парада