МВР, ДАНС и прокуратурата ще проверяват кой трови въздуха на Перник

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2019 в 21:32 1952 0

Снимка moew.government.bg

Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска.

Той посочи, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.

Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките.

Министърът на околната среда отбеляза, че "многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ - Перник."

Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ „Република“, като 6 от тях са планови, останалите - внезапни. Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова, каза още Димов.

Преди десетина дни той е изпратил писмо до Агенция „Митници“ и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци.

„Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията“, заяви Димов.

Той е категоричен, че "до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне."

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република“ за горене на отпадъци Димов коментира, "че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено."

Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ – Перник.

„Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години“, каза министърът на околната среда.

„В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци“, твърди кметът Вяра Церовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови