Московски поправи Борисов за Хемус: Догодина ще са приключили тръжните процедури

OFFNews 07 септември 2017 в 10:23 6634 0

Транспортният министър Ивайло Московски поправи премиера Борисов, че магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево по това време догодина - до тогава само трябва да са приключили тръжните процедури, каза министърът пред Нова телевизия.

Московски добави, че в първата половина на 2018 г. всички документи за отсечката между Плевен и Ловеч трябва да са готови и да започне строежът. Министърът уточни, че магистралата е сложна за изпълнение и няма как толкова бързо да бъде построена.

Той каза още, че новата железопътна връзка между Гърция и България, която ще свързва Дунав, Черно и Егейско море ще допринесе много за стокообмена между двете страни.

"Проектът в първата си фаза включваше връзка между пристанищата Бургас и Александруполис. Впоследствие придоби развитие и включихме повече пристанища от българска и от гръцка страна, както и да има възможност стоки, хора и товари да бъдат прехвърляни от един на друг вид транспорт. Добавиха се пристанищата Солун, Кавала, Александруполис през Свиленград, и българските Бургас, Варна и Русе. За участъка, който трябва да бъде доизграден, е остойностен като 1 милиард и 70 милиона”, заяви министърът.

Московски допълни, че очаква до две години да е пусната отсечката между Бургас и Александруполис.

Според министъра в България има достатъчно добра жп инфраструктура и само на места ще трябва да се изгражда нова такава. Проектната скорост, с която ще се придвижват влаковете е около 120 км/ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови