Москов: Ако Лукарски продължава да говори така, пътищата ни ще станат много различни

"Нито един народен представител от РБ няма да подкрепи идеята за правителство на малцинството на ГЕРБ"

ОFFNews 08 октомври 2014 в 11:38 22616 73

Петър Москов
Петър Москов

"Проблемът с изказването на Лукарски е сериозен. Той дължи обяснение, извинение и ще му бъде наложена санкция. Това е недопустимо. Ще го спрем. А ако продължи да го твърди, пътищата ни ще станат много различни. Реформаторският блок не е марка, регистрирана в съда и не е желание за влизане във властта на всяка цена, а е осъзнатата воля на близо 10% от българите за радикална промяна."

Това заяви Петър Москов (ДСБ) от Реформаторския блок в коментар за Нова тв тази сутрин.

Той коментира думите на Божидар Лукарски (СДС), който преди изборите заяви, че Реформаторите призовават Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен министър, а след изборите заяви, че ултиматумът бил просто трик с цел привличане на повече избиратели и че РБ всъщност не можели да поставят условия по отношение на премиера. След като стана скандал, Лукарски отрече да е използвал думата "трик", но от в. "24 часа", пред които беше първото интервю, пуснаха запис.

"Това не е трик и е част от документите, приети от целия Реформаторски блок. Ако Лукарски е участвал в трик, това е негов проблем. То е проблем на Блока и ще бъде решен, но това не означава, че Блокът е лъгал, но че хора са лъгали по време на тяхната предизборна кампания", коментира днес Москов.

"Не е възможно след този изборен резултат да има дясно мнозинство с идеологически фундамент между РБ и ГЕРБ, не е възможно математически. Не е възможно да има и еднолично еднопартийно управление. Възможността държавата да бъде преведена стабилно през следващите 2 години до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори е да има минимум тройна коалиция. Най-възможната изглежда между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. Ако това е ясно, тогава трябва да сме наясно, че такава коалиция би могла да се случи на база ясно разписани редуцирани приоритети, защото това не е силно реформаторско мнозинство", заяви още Петър Москов.

Той бе категоричен, че "нито един народен представител от РБ няма да подкрепи идеята за правителство на малцинството на ГЕРБ".

"Правителство на малцинството с 84 народни представители не може да бъде направено. Ние няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството на ГЕРБ с плаваща подкрепа - веднъж от ДПС, веднъж от БСП."

Според него трябва да има ясно разписано споразумение с ясни цели. За Реформаторите приоритетите са: административната реформа, съдебната реформа, сферата на сигурността и здравеопазването.

Москов бе категоричен, че много по-важни от въпроса Бойко Борисов ли ще е премиер са въпросите ще има ли замразяване на проекта "Южен поток" и "нефинансирането му с наши пари, докато той не стане изгоден за България", ще има ли покриване на "кражбите от КТБ" с пари на данъкоплатци, ще има ли мораториум върху строежа на ядрени мощности, "при положение, че е абсолютно ясно, че те не са нужни на България" и ще има ли разследваща комисия, която да установи възможността да бъдат наказвани хората, "които направиха грабежи около миналото правителство".

"Ако най-големият не постави ясен отговор на тези въпроси и той не съвпада с целите на РБ, то от такова правителство от гледна точка на РБ няма нужда", заяви още Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!