Министри се чудят дали да върнат Алексей Петров в Тристранката

OFFNews 12 декември 2014 в 10:37 7972 5

Алексей Петров

Дали свързаният с Алексей Петров Съюз за стопанска инициатива да бъде признат за национално представителна работодателска организация и да бъде върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество и като негов член да има думата при определянето на държавната политика в социалната сфера. Около този въпрос дебатират министрите на последното заседание на правителството, става ясно от публикуваната стенограма. В крайна сметка те не вземат решение и отлагат въпроса за следващото събиране.

Точката не фигурираше в първоначално обявения дневен ред и явно е била вкарана в последния момент от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Поводът е решение на Върховния административен съд (ВАС) 13 декември 2013 година, с което съдът окончателно потвърди връщането на ССИ в Тристранката. Съюзът, чийто бивш председател е подсъдимият по делото „Октопод“ Алексей Петров, беше изкаран от НСТС с решение на първото правителство на ГЕРБ. През 2012 година тогавашният кабинет промени критериите за представителност, като определи праг от 100 000 работници за участие в Тристранката. По това време ССИ е декларирал представителността на 83 902 заети. Друг мотив, с който Съюзът беше изкаран от НСТС, беше и това, че организацията не покрива икономическите дейности, които се изискват по закон.

Според указанията на съда е формирана комисия в социалното министерство, която да се съобрази с пропуските и да прецени дали да запази Съюза в Тристранката. Това е станало през март 2014 година - при правителството на Пламен Орешарски. Решението на комисията отново е за обявяване на непредставителност на Съюза. В същото време от ССИ са помолили за отлагане на решението на правителството, защото искат да приложат документи, които доказват, че покриват критериите за извършвани дейности.

„Мнението на министерството, според процедурата, която се прави досега, е, че нямат основание. Тъй като е поставен този въпрос, аз и тази сутрин събирах допълнителна информация, ако решите за една седмица можем да го отложим, за да събера още информация. Становището, което внасям е за непризнаване“, коментира социалният министър Ивайло Калфин по време на заседанието в сряда.

Премиерът Борисов предлага решението да се отложи с една седмица, "за да сме сигурни и аргументирани, че като не признаваме Съюза сме спазили не само закона, но сме изслушали всички страни.“

Съюзът за стопанска инициатива е наследник на Съюза за стопанска инициатива на гражданите, създаден през декември 1989 г. като първата неправителствена организация на частните предприятия в България. Негов основател е банкерът Валентин Моллов, основен акционер в Първа частна банка, председател на Г-13 и административен директор на БИСА.

През 2001 г. организацията е преименувана на Съюз за стопанска инициатива и се оглавява от проф. Борислав Борисов, тогава ректор на УНСС и понастоящем депутат от АБВ. По това време съучредителят на застрахователните дружества „Аполо и Болкан” и „Спартак”, а впоследствие представител на акционерите на застрахователна компания „Лев инс” Алексей Петров е изпълнителен директор на организацията, но по-късно излиза от управата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!