Министерството на финансите: Твърденията на Гроздан Караджов са неверни, не сме се месили

OFFNews 27 юли 2022 в 17:56 3895 3

Министерство на финансите

Снимка БГНЕС

Министерство на финансите

Министерството на финансите (МФ) определи като неверни твърденията на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов относно спрените обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата в страната. В позиция, изпратена от пресцентъра на Министерството на финансите, се посочва, че ведомството не се е намесвало в съдържанието на документацията за възлагане на обществените поръчки, посочени от Караджов.

"Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища", се казва в позицията на МФ.

Финансовото министерство, чрез Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки, добавят от ведомството. АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент, се допълва в позицията на Министерството на финансите.

"Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора", се посочва в отговора на МФ.

От ведомството уточняват, че срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16 юни са постановени отменителни решения на КЗК. От позицията на МФ става ясно, че АПИ не е обжалвала решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29 юни е прекратила всичките седем обявени процедури.

"От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ", пише още в позицията на Министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

27.07 2022 в 19:20

Караджов се оказа голямо разочарование, а беше толкова праволинейно и активен седесор.

6145

1

kokoten

27.07 2022 в 18:26

...тоя Караджов се оказа невероятно гнил човек...като си се наакал-мълчи си,не е нужно да омирисваш наѝята...така е то....просто Такъв Народ Няма,Славчо се оказа един полуграмотен некадърник,който на всичкото отгоре е и голям страхливец....да не можеш да пееш е простимо,но да си некадърен страхлив политик,който обстоятелствата са изтикали напред и ти да избягаш презглава от отговорност,криейки, се зад разни демократични клишета си е направо за линчуване и не за катран и пера,а за здрава врачанска гьостерица....
 
X

Подкастът на OFFNews