Министерствата започват да нищят какви документи ни искат и защо

Вероника Шербанова 21 юни 2017 в 19:38 5272 3

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска до понеделник всяко министерство да обяви какви документи изисква от гражданите и бизнеса и от кои може да се откаже. 

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. 

Още днес искам, като се приберете, всеки министър в неговото министерство да събере администрацията и да направи списък кои услуги неговото министерство или агенциите, ако има такива към тях, предоставят на гражданите. Защото това, което Дончев казва, че самите ние, като администрации, не знаем на базата на какво сме сложили такси или искаме даден документ, или ето така, по инерция – дай свидетелство за съдимост. За какво ти трябва, примерно, трябва ли ти? Или администрацията на МВР, например, иска лична карта и акт за раждане. А личната карта се издава на базата на акта за раждане. Предполагам, всеки човек си има начин да си съхранява важни документи, не ги носи със себе си. И питам тогава: защо като имаш лична карта да ти искат и акт за раждане, да се разкарваш да събираш документи? Къде е логиката на тези, които го искат от теб? Разбирате ли абсурдността? Но хората безропотно, защото няма какво да правят, вървят от гише на гише. И всеки от вас ще види днес, като си направите преглед на това, което имате, колко ненужни неща се искат.

Утре сме в Брюксел и няма да може да стане, но още в понеделник ще искам всеки от вас да ми предостави тази информация. До понеделник, през Томислав Дончев – да е написано, примерно Министерство на правосъдието – едно, две, три, четири, пет, какво искате. Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, всяко министерство. Първо, Томислав да знае какво всички вие искате. Другата сряда, преди първата точка, ще изслушам всеки един от вас какви съответно документи изисква и от кои може да се откажем като ненужни, казва Борисов.

Той е категоричен, че ще има съпротивление от страна на администрацията, тъй като на много места бюрокрацията върви ръка за ръка с корупция. 

До понеделник това трябва да бъде отработено. Отидете си, седнете с администрацията, те ще се съпротивляват, не само защото ще им се утежни и усложни работата, а на много места се въртя корупционни кръгчета и тормозят хората. Трябва да се надделее. Повтарям, това ще ви е първата оценка, която ще получите, казва Борисов. 

От стенограмата става ясно още, че държавната и общинската администрация не знае какви услуги се предоставят по електронен път и не се интересуват доколко бюрокрацията затормозява гражданите. 

Сутринта на съвещанието по антикорупция и антиконтрабанда, което провеждаме, се оказа, че след срещата ни в петък териториалните данъчни служби са се срещнали с местните общински администрации и се оказва, че те дори не знаят колко услуги в момента НАП предоставя по електронен път, защото никой от държавната и общинската администрация реално не се интересува колко човека чакат на гишето или колко проблема има бизнесът. Затова всичко, което Дончев прочете, ще се прави и съм съгласен със сроковете, които касаят промени на закони, казва премиерът. 

По повод необходимите законови промени, които се налагат, за да се намали административната тежест, вицепремиерът Томислав Дончев обяснява, че в част от случаите дори не се знае коя администрация на какво законово основание иска от гражданина даден документ.

Дончев казва още, че се обсъжда администрациите, които не въведат облекчения, да бъдат наказвани и да им бъдат спирани държавни субсидии. 

Ако има администрации, които не са готови да минат на справки по електронен път от въпросните регистри, да продължат да искат хартия, да предложим, ако е необходимо, законови промени, които да дават възможност те могат да бъдат наказвани, включително и чрез непревеждане на субсидии от страна на държавата. Тук доза радикализъм е необходима, категоричен е той.

От думите му става ясно още, че планът е промените да се въвеждат постепенно и да не се чака да се направят необходимите промени във всички регистри и за всички услуги. 

По отношение на промените в КАТ става ясно, че една от тези промени е да могат нотариусите да проверяват по електронен път дали даден автомобил е краден или има някаква тежест. 

В момента вървят разговорите на Министерство на вътрешните работи с нотариусите относно това да могат да се проверяват автомобилите за тежест по електронен път – тази измама или тези хиляди проблеми, които се нанасяха на хората след като отидат пред нотариус и продадат колата, дадат парите и след това новият собственик отива в КАТ и се оказва, че автомобилът е с тежест или е краден, или е на издирване и фактически новият собственик, който е платил парите, е излъган, не може да ползва автомобила. А има стотици такива случаи! Сега връзваме КАТ с нотариуса, по електронен път пита и системата само отговаря: да, издирва се – значи спира сделката; или: да, има запрещение – спира сделката. Сутринта на оперативката министър Радев ми докладва, че много от тези неща вече са задвижени и действат, в момента водят разговори. Надявам се до дни това да се случи, посочва Борисов. 

Догодина ще започне изнасянето на КАТ срещу двореца "Врана", допълва Борисов. 

Той настоява, че столичният КАТ трябва да е само примерът, а след него промени да започнат и в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

22.06 2017 в 09:22

3 НЕПЪЛНИ мандата, 8 години управление до тук
и ЧАК СЕГА щели да... "нищят" какви документи изисквали на раята?!
OMG!

25665

1

Victimized

21.06 2017 в 21:01

Хубаво ама какво ще прави цялата тази администрация и защо въобще го говорят това извън контекста на пословичното вече "елетронно правителство", след като нещата са свързани...