Минчев: Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членство на Северна Македония в ЕС

OFFNews Последна промяна на 22 май 2022 в 15:40 1253 0

Никола Минчев

Снимка БТА/Минко Чернев

За ветото на Северна Македония и призивът на премиера Кирил Петков към президента Румен Радев да свика КНСН председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членство на Северна Македония в ЕС.

"Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения", каза той пред БНР. 

Председателят на НС допълни, че натиск за вдигане на ветото не е имало, а европейски представители се интересуват от темата. 

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност. Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание", заяви председателят на парламента за поставените по искане на НСО решетки на вратите на НС.

По-рано днес депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева обясни, че Минчев е знаел за тях от януари и е подписал няколко докладни.

"Следващата пленарна седмица я посрещаме без решетката. Казусът как се стигна до нея започна още от протеста, организиран от "Възраждане“ през януари по повод "зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки", каза Минчев.

По думите му в началото са се опитали да имат по-умерен подход, но се стигна до "един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда".

"Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но Слава Богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар", допълни Минчев.

Той обясни, че някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията:

"Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения".

Попитан за отсъствията на депутата от ДПС Делян Пеевски председателят на НС обясни, че не ги извинява. "В интерес на истината господин Пеевски и не пуска молби за извинение и има неизвинени отсъствия. Той не получава заплата, когато отсъствията не са извинени", допълни той.

Минчев очаква през юни да бъде внесена актуализацията на бюджета. 

"От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влязло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови