Миков: Конституционните промени няма да подобрят съдебната власт

ОFFNews 16 декември 2015 в 12:31 2097 1

Със самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, няма да се подобри функционирането на съдебната власт и тя няма да стане по-независима.

Това заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна, след като депутатите приеха на трето четене конституционните промени. Социалистите гласуваха против.

Според Миков с днешното гласуване управляващото мнозинство е избрало "пътя на компромиса".

Той каза още, че когато някой не си върши работата, се оправдава с несъвършенствата на закона, както се случи сега с Конституцията.

"Отминава поредната законодателна промяна, свързана с някакви надежди. Надежди, инспирирани от внушения", каза Миков.

По думите му и след днешните промени съдебната власт ще бъде зависима от групите в нея.

Той обясни, че от БСП са подкрепили на второ четене "балансираното формиране квотите" на двете колегии във Висшия съдебен съвет. "Продължаваме обаче да сме песимисти за разделянето на ВСС. Това ще доведе до затваряне и капсулиране", заяви Миков и подчерта, че парламентът трябва "сериозно да се замисли", когато излъчва следващите си представители във ВСС. 

Миков определи като абсурден протеста на съдиите. "Тези, които трябва да правораздават, излизат и протестират срещу законодателни решения, които трябва да изпълняват. Така не може да има спокойствие и стабилност в съдебната система", каза той Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови