Миков: Английският парламент е по-заграден, а не ги обвиняват в недемократичност

Нели Чолашка 20 декември 2013 в 13:46 1568 0

Председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Никой не обвинява английския парламент в недемократичност, а там има големи заграждения.

Това обяви председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков в онговор на въпрос докога около българския парламент ще има заграждения.

Той напомни, че не ръководството на парламента, а МВР решава какви да са мерките за сигурност около Народното събрание.

Миков отчете днес пред медиите какво са свършили депутатите през втората сесия – от началото на септември до днес, от този мандат.

По думите му опозицията в лицете на ГЕРБ се е активизирала през втората сесия спрямо първата (преди лятната ваканция от ГЕРБ почти не идваха в парламента), а “Атака” започва да се държи като опозиционна партия.

Освен спестените 15 млн. лв., които Народното събрание даде от бюджета си за коледните добавки на пенсионерите, парламентът е спестил още 11 млн. лв., които ще върне в държавния бюджет.

Следващата година ще се подновява автопарка, който е много остарял, обяви Михаил Миков. Той напомни, че догодина няма да се инвестира в изграждането на нова пленарна зала, но имало идеи за подобрения в тази, в която в момента работят депутатите.

Миков обеща най-късно до края на март парламентът да приеме нов Изборен кодекс, който да се прилага за изборите за Европейски парламент.

Председателят отчете и засилено взаимодействие с парламентите на съседните държави, като в Букурещ е договорено изработването за обща позиция за Шенген на България и Румъния.

Миков не е особено впечатлен от рейтинга и анализите на “Стандард енд Пуърс” и напомни, че са давали негативни оценки и за американската икономика, и за гръцката, а напоследък и за икономическата ситуация в Европа като цяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!