Металните решетки в НС струват 34 хил. лева, поставени са с решение на главния секретар

Йорданка Веселинова 20 май 2022 в 13:36 3098 1

Металните решетки на входа на НС

Снимка БТА/Теодора Цанева

Металните решетки на входа на Народното събрание

Металните решетки струват 34 хил. лв., заяви пред журналисти председателят на НС Никола Минчев.

Той добави, че решетките не са поръчани от него, а от администрацията на Народното събрание, която се е свързала с фирмата, поставила такива решетки в сградата на бившия Партиен дом в края на 2019 г. 

Фирмата е изпратила оферта, която е приета и утвърдена от главния секретар на НС Габриела Килфанова, назначена от Ива Митева (ИТН), а Минчев е подписал докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на парламента, стана ясно от думите му.

По-рано Митева заяви, че "не е редно Никола Минчев да се крие зад администрацията по въпроса с решетките".

Минчев допълни, че ако реши да освободи Килфанова, то това решение няма да се обявява през медиите. Той обаче коментира казуса с вземането на решения, без да се съгласуват с него така:

"Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на НС без председателят да бъде уведомен."

Минчев обаче заяви, че като председател носи отговорност за всичко.

Той съобщи, че решетките ще бъдат премахнати по препоръката на Министерство на културата. "Свързахме се с тях днес да ни връчат както акта, така и предписанието и ще се съобразим с тях без да ги обжалваме", добави той.

Към момента сумата на глобата все още не е ясна. Вчера Инспекторатът за опазване на културното наследство извърши спешна проверка и издаде акт с принудителна мярка за премахване на нерегламентирано извършената намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Председателят на НС обаче потвърди информацията, че искането на НСО за поставяне на решетки е било предварително съгласувано с експерти от МК, както твърди Ива Митева. Той заяви, че това е било по време на устни консултации и липсва всякаква документация. Минчев отказа да коментира дали в казуса има някакви политически мотиви.

Той съобщи още, че ще бъдат премахнати и огражденията пред сградата на НС. Председателят на парламента уточни, че те се поставят при протести, каквито вече не се планират.

Как започна всичко?

Скандалът с металните решетки започна от ГЕРБ. В сряда бившата председателка на НС Цвета Караянчева, която не успя да стане депутат, но отново е в парламента като сътрудник на ГЕРБ-СДС, публикува във фейсбук снимка на металните решетки.

"Трябваше да го предвидим, защото преди две години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", написа тя.

Последваха редица публикации във фейсбук групите и страниците на ГЕРБ. Вчера пък опозицията яхна темата и превърна решетките в аргумент срещу управляващите както за оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов, така и за намаляването на мандата на членовете на КЗК. 

Междувременно стана ясно, че металните решетки в НС са се появили без разрешение на Никола Минчев, а всички разбрали за изненадващата им поява от фейсбук.

Днес в декларация Венеция Ангова от ПП заяви, че "решетките на Цвета Караянчева са величествено политическо лицемерие." По думите ѝ, по време на протестите срещу управлението на кабинета Борисов-3 Караянчева, като председател на парламента, е дала разрешение за тези решетки. Ангова обяви, че сегашният председател на Народното събрание не е подписвал разрешение за поставяне на тези решетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

20.05 2022 в 20:32

Малко е информацията за решетките. Две статии на ден не са достатъчни, а проблема е изключително важен! Може би най-важния в момента. Искаме Деса да разнищи цялата работа от началото до края, и да не спира докато не си пръсне устата от разчекване в парламента!
 
X

Да помогнем на украинските деца!