Местан: Президентът мълчи по въпроса демократична ли е днешната власт

Ивайло Анев 19 март 2015 в 12:38 3077 7

Лидерът на ДПС Лютви Местан

"Президентът мълчи по въпроса демократична ли е днешната власт", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан малко след обръщението на Росен Плевнелиев пред Народното събрание.

От Движението разкритикуваха президента за приоритетите, които очерта в речта си към депутатите. В нея Плевнелиев обърна внимание на съдебната реформа, която според него е наложителна, както и на проблемите в енергетиката.

„Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата. Две от партиите, участващи в управлението, постоянно използват този език. Точно на това трябваше да обърне внимание президентът. Трябваше да вдигне високо глас, а той мълчи по тази тема, премълча я за съжаление и днес. Най-силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт, демократична ли е формулата на днешното управление. В основата на всяка демокрация е толерантността", заяви Местан от парламентарната трибуна.

От ДПС не са доволни и че не са чули от държавния глава нищо по теми, повдигнати след оставката на кабинета „Орешарски" - да не се повтарят отречени модели на власт и да се върви към съгласие без реваншизъм. Според местан и двете условия са нарушени от новата власт.

Той се усъмни, че говорейки за реформа, например в съдебната система, Плевнелиев действително има предвид реформа. Реформа е преустройство, изменение, преобразуване на елементите на една система, за да се въведе нещо ново или се повишава ефективността на функционирането, а изреждането на оперативни цели, задачи на едно или друго министерство не е реформа, категоричен беше Местан и предупреди, че може да се наситим на говорене за реформи без реформиране.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви категорично, че четирите партии, подкрепящи кабинета (ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ), са подписали споразумение за провеждане на референдум за промяна на изборното законодателство.

„Ние сме се подписали, че референдум ще има. Като си сложа подписа под нещо, значи съм си го сложил. Това ще се случи заедно с местните избори", коментира Кънев след речта на президента Росен Плевнелиев пред НС.

В изявлението си президентът каза, че ще използва конституционното си право и ще насрочи референдум за изборното законодателство заедно с местните избори през есента.

"Нямаше нищо изненадващо в изказването на президента президента", заяви реформаторът.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува депутатите от опозицията, че не са се отнесли с нужното уважение към президентската институция.

"Недопустимо е това, което видяхме от ляво", като неуважение, каза той по повод подвикванията на депутати от БСП в залата.

"Дали ни харесва президента или не, трябва да се съобразим с това, което имаме като президентска институция", заяви Цветанов и припомни за служебни правителства, които поради липса на консенсус се е налагало президентът да назначава.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, която бойкотира консултациите при президента, заяви, че речта на президента е била заегубен половин час парламентарно време и я определи като "една от най-големите подигравки в парламента".

Речта на Плевнелиев разкритикува и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Той го обвини, че не е засегнал темата за битовата престъпност. Според лидера на ВМРО било грешно да се смята, че със саниране ще се решат проблемите в енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови