Местан поиска нова формула на властта

Симона Костадинова 02 септември 2015 в 11:00 3248 5

"България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза".

Това заяви от парламентарната прибуна лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация по повод началото на новия политически сезон.

Той призна, че управлението на Бойко Борисов е стабилно, но подчерта, че стабилността не е достатъчна.

"Стабилността не е самоцел. Тя е само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие. Това няма как да се получи с тази формула на властта. За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов, ясен, изчистен от ултранационалистически и рекетьорски ретроградни примеси, европейски и евроатлантически профил на властта", заяви Местан.

Той обясни, че ДПС "ще продължи да се развива като модерна либерална партия - отговорна и креативна, когато е във властта, и отговорна и конструктивна, когато е част от опозицията. По думите му управлението може да разчита на ДПС "за стратегически верни решения". 

"Например ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под новия конституционен проект, но само това не е достатъчно", каза Местан.

Той коментира и бежанската криза.

България и Румъния се гордеят с телените мрежи, с които спират бежанския поток. Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи. Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея на хуманизма, солидарността и демокрацията. Кризата показва, че разширяването на ЕС към Югоизточна Европа е без алтернатива”, каза той.

Местан критикува остро политиката на управляващите по темата за интеграцията на малцинствата и отношението към религиозните общности. 

„Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова. Имаме нужда не от силова, а от силна политика. Ние чухме Бъчварова да казва, че казусът Гърмен показва, че държавата има ресурс да се справи с този въпрос, но как, с какви подходи - с багери и жандармерия”, обясни той

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!