Quantcast

Местан: Новото мнозинство е грубо безсмислено съглашение

Нели Чолашка Последна промяна на 07 ноември 2014 в 11:38 1979 12

Лютви Местан

"Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи. То е грубо, безпринципно съглашение, което разгражда европейската легитимност на държавата".

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента преди гласуването на втория кабинет на Бойко Борисов, който освен от ГЕРБ е подкрепен от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

По думите му с избора на новия кобинет новото мнозинство ще ревизира цивилизационния избор на България да се развива като евроатлантическа държава.

Той заплаши политиците от подкрепящите новия кабинет партии, че ще носят морална, политическа и историческа отговорност, предупреди и президента Росен Плевнелиев, че и покровителите ще носят отговорност.

"Никога лявото и дясното не са се съюзявали с националпопулизма и ксенофобията", обяви още Местан.

Според Местан една от причините Бойко Борисов да подписва уж отделни споразумения с ПФ и АБВ  е да се съхрани "политическата непорочност" на Реформаторите. 

Реформаторският блок дължи много отговори и ние ще ги зададем, предупреди ги Мистан. Той им напомни, че години наред са критикували Георги Първанов, лидер на АБВ в момента, че е бил архитект на Тройната коалиция, чиито мандатоносител беше ДПС.

"Апропо, двама министри-вицепремиери, бяха министри на Тройната коалиция. Г-жо Кунева, г-н Калфин, няма нужда да се притеснявате. Вие се справихте прилично и ще се справите и сега, без да ви уличаваме в ренегатство".

С тези думи Местан се обърна към Ивайло Калфин (АБВ) и Меглена Кунева (РБ), които ще станат вицепремиери в кабинета на Борисов.

"ДПС е необходимото зло. Но не ни надценявайте толкова", предупреди още лидерът на ДПС. По думите му ДПС не е изхвърлена от властта (твърдение на Валери Симеонов от ПФ), а имала смелостта сами да се откажат от властта за доброто на държавата.

В края на речта си Местан пожела на новите управляващи: "Бог да ви дари с просветление!"

ДПС първоначално предложи подкрепа на Бойко Борисов, ако състави сам правителство, но той им отказа. Вчера Местан обяви, че и на колене да го молят няма да подкрепи втория кабинет на Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2014 в 18:14

Сбъдна се моето желание - всички партии да се пазят от ДПС - както здравите хора се плашат от ПРОКАЖЕНИТЕ, защото заразата се прихваща много лесно. ДПС - ПРОКАЖЕНИТЕ!!!

07.11 2014 в 17:38

всичко срещу което плюе Местан е добро и хубаво за България - щом това че са недоволни от това правителство направо ме успокои, че то е добро за нас

07.11 2014 в 17:25

щом местан и дпс са недоволни от каквото и да било, значи е ПРАВИЛНО:)

07.11 2014 в 13:02

Га ядохте кифтетата не ривахти, сега ...

07.11 2014 в 12:10

@ Балкански

Момче, за всички е ясно, че Атака сте турците. От там ви идват парите. Ти днес получи ли си парчето пица?

07.11 2014 в 12:08

Корман Исмаилов: Давате дума, уважаема госпожо председател за процедура и позволявате тук, от тази трибуна да се изричат лъжи с огромни размери!"

Цецка Цачева: Благодаря ви за забележката, с какво да меря размера на лъжите г-н исмаилов?

07.11 2014 в 12:03

Турците сами си го вкараха, като свалиха предходното правителство, в което имаха решаващ глас.

Ако са разчитали, че Тиквоча ще партнира с тях коректно, много са се излъгали.

Освен ако това изказване на Доган/Местан не е просто димна завеса, зад която стои задкулисно партньорство с Първа Частна Банкянска.

07.11 2014 в 12:00

Местане, пукажи кък са мяташ, куче!

07.11 2014 в 11:58

Не си мислете, че той не знае, че с думите си вдига доверието в иначе продажното правителство. Всичко е планирано за години напред сега ни облъчват стадото.

07.11 2014 в 11:52

Местан още по времето на Орешарски казваше:"Избори ще има когато има алтернатива" Превод: "Ако се договорим с други да сме във властта, ще има избори". И след евроизборите решиха, че е дошъл моментът да се лепнат като кърлеж от едни на други. После горещо се препоръчаха на Борисов. И е много добре, че той не се съгласи. Щеше да му е много лесно. И за първи път сметките на ДПС не излизат. Това ги вбесява.