Местан: Новото мнозинство е грубо безсмислено съглашение

Нели Чолашка 07 ноември 2014 в 11:38 2682 12

Лютви Местан

"Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи. То е грубо, безпринципно съглашение, което разгражда европейската легитимност на държавата".

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента преди гласуването на втория кабинет на Бойко Борисов, който освен от ГЕРБ е подкрепен от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

По думите му с избора на новия кобинет новото мнозинство ще ревизира цивилизационния избор на България да се развива като евроатлантическа държава.

Той заплаши политиците от подкрепящите новия кабинет партии, че ще носят морална, политическа и историческа отговорност, предупреди и президента Росен Плевнелиев, че и покровителите ще носят отговорност.

"Никога лявото и дясното не са се съюзявали с националпопулизма и ксенофобията", обяви още Местан.

Според Местан една от причините Бойко Борисов да подписва уж отделни споразумения с ПФ и АБВ  е да се съхрани "политическата непорочност" на Реформаторите. 

Реформаторският блок дължи много отговори и ние ще ги зададем, предупреди ги Мистан. Той им напомни, че години наред са критикували Георги Първанов, лидер на АБВ в момента, че е бил архитект на Тройната коалиция, чиито мандатоносител беше ДПС.

"Апропо, двама министри-вицепремиери, бяха министри на Тройната коалиция. Г-жо Кунева, г-н Калфин, няма нужда да се притеснявате. Вие се справихте прилично и ще се справите и сега, без да ви уличаваме в ренегатство".

С тези думи Местан се обърна към Ивайло Калфин (АБВ) и Меглена Кунева (РБ), които ще станат вицепремиери в кабинета на Борисов.

"ДПС е необходимото зло. Но не ни надценявайте толкова", предупреди още лидерът на ДПС. По думите му ДПС не е изхвърлена от властта (твърдение на Валери Симеонов от ПФ), а имала смелостта сами да се откажат от властта за доброто на държавата.

В края на речта си Местан пожела на новите управляващи: "Бог да ви дари с просветление!"

ДПС първоначално предложи подкрепа на Бойко Борисов, ако състави сам правителство, но той им отказа. Вчера Местан обяви, че и на колене да го молят няма да подкрепи втория кабинет на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!