Местан: БСП не може да ни бъде съдник

OFFNews 09 март 2014 в 15:23 2624 1

Председателят на ДПС Лютви Местан

Има доста обективни ограничители за това точно БСП да ни бъде съдник и да ни обвинява, че провокираме език на омразата. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Коментарът му е по повод изявление на лидера на БСП Сергей Станишев, според което ДПС генерира етническа омраза, поставяйки въпроса за агитацията на майчин език.

Това обвинение е абсолютно нелепо и неприемливо. Искам да успокоя Станишев, че ще продължаваме да поставяме въпроса за човешките права, особено нерешените, коментира Местан.

Истинското напрежение се генерира от упорития им отказ да приведат и Изборния кодекс, и редица проблеми, свързани с правата на човека, в съответствие с европейските стандарти, посочи Лютви Местан.

По повод предложението за провеждане на референдум за изборната система заедно с евровота през май Лютви обяви, че е против тази идея. Този вот и без това ще бъде достатъчно ангажиран и натоварен с вътрешнополитическа проблематика, така че да избледнее европейската. Вкараме ли и референдума, ще превърнем евроизборите тотално във вътрешнополитически вот, категоричен е Местан.

ДПС има амбицията да съхрани позициите си в Европарламента, като критериите за издигане на кандидати за евродепутати ще бъдат компетентност, познаване на работата на европейските институции, преинадлежност към ценностите на либерализма, комуникативни умения. Вече текат номинации и след средата на април листата ще стане известна, подчерта председателят на ДПС.

Според него присъствието на крайни националисти в Европейския парламент ще се разшири. Иска ми се нормалните партии, които се разполагат в демократичния сектор, да съхранят позициите си, защото разколебаването им отваря ниша за радикални течения – било то крайно националистически, било крайно популистки, коментира Лютви Местан.

В българската политика има популистка ниша и партията на Бареков е поредната модификация на популисткия вот, уточни Местан.

По думите му партията на Бареков „няма да се релизира в мащабите, в които това се случи през 2009 г., а ще сме свидетели на редуциран вариант на този популизъм“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови