Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот на българите ще се запази, заяви премиерът Кирил Петков

Ружа Райчева 18 май 2022 в 10:05 17047 5

Снимка БТА/Христо Касабов

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет, съобщиха от Министерски съвет. Нито една от тях обаче не може да се нарече антиинфлационна, предупреждават финансови експерти.

От кабинета уверяват, че мерките целят подкрепа за българските граждани и бизнеса "в условията на безпрецедентната криза", породена от войната в Украйна.

"Част от тези мерки изискват законодателни промени. Те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета. Голяма част от мерките са 1 юли до края на годината, както и от 1 юли тази година до 1 юли догодина", обяви финансовият министър Асен Василев.

Коалиционните партньори са договорили осъвременяване на пенсиите от 1 юли със средно 20% вместо със заложените сега 6,1%. Така даваните 60 лева към пенсиите ще се включат като процентно увеличение и ще се добави.

От 1 октомври ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери по т. нар. „швейцарско правило“. От 2008 г. ще се преизчисли всяка пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така минималната пенсия ще се повиши с над 55% в сравнение с 12 месеца назад. В началото на миналата година тя бе 300 лв., а от 1 юли ще стане 467 лв.

За 12-те години управление на ГЕРБ пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., а сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв. - изтъква пресслужбата на кабинета.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природния газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз ел. енергията, природният газ, метанът.

Като дългосрочна мярка се предвижда увеличаване размера на данъчното облекчение за семейства с деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. То ще може да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още:

- увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.

- облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители

- електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.

- намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги;

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

"Това е пореден път, когато показваме, че това правителство има добра икономическа мисъл, справяме се с кризата. Всички, които се страхуват как и какво ще се случи оттук нататък - бъдете спокойни - българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно като общество да минем през тази криза. Този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот на българите ще се запази", заяви премиерът Кирил Петков след обявяването на мерките.

Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусираме се специфично върху горивата и електрическата енергия, обясни министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

18.05 2022 в 11:50

Приветствам мерките, без тази за 0,25лв на литър за горивата.
Определени стоки се облагат с акциз с цел ограничаването на потреблението и не трябва да има облекчения за тях.
Също и за алкохол, цигари и т.н..

14469

5

случайно прочетох

18.05 2022 в 11:44

"Нито една от тях обаче не може да се нарече антиинфлационна." ???
Госпожо Райчева, това лично "експертно" мнение ли е или си бълбукате?

3767

3

Име на профила

18.05 2022 в 11:09

Аз също не съм съгласен за бензина - ненужна и популистка мярка. Нямам нищо против моите данъци да помагат за хляб и отопление. Пенсиите са спорен въпрос (инфлация), но добре. Обаче ако нямаш пари за бензин - има градски транспорт, скутер, колело...

1767

2

fiki

18.05 2022 в 10:42

тоя само бензин му в главата от цялата статия, вземи си колело, току виж ти се ороси мозъка и спреш с кремълската пропаганда