Симеон Дянков прогнозира 20% инфлация през лятото

OFFNews Последна промяна на 18 май 2022 в 08:23 1338 0

Снимка Архив

"Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%."

Това заяви по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Късно снощи управляващата коалиция се обедини около 11 антиинфлационни мерки, а днес се очаква в 10 часа те да бъдат обявени.

Дянков предупреди, че намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията:

"Премахването или намаляването на акцизите - също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 часа ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват."

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи. Бившият финансов министър е категоричен, че всичко над 10% инфлация го тревожи. Според данните на Националния статистически институт инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Дянков прогнозира също, че предстоящата актуализация на бюджета също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година в България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", заяви Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X