Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Машинно преброяване и центрове ще заменят машинното гласуване

Георги А. Ангелов Последна промяна на 16 януари 2020 в 14:52 2942 1

Машинно преброяване на бюлетините ще бъде въведено за следващите избори. Около тази идея на ДПС са се обединили ГЕРБ и “Обединени патриоти”, според източници на OFFNews. Депутатите обаче избягват официални коментари по темата.

Днес на председателски съвет бе постигнато съгласие за създаване на работна група от всички политически сили за изготвяне на промени в Изборния кодекс, съобщи председателят ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова.

Машинното преброяване би трябвало да означава, че машинното гласуване ще отпадне. По закон то трябва да бъде въведено за всички следващи избори, без секциите с по-малки от 300 гласоподаватели. За местните избори то беше отменено от парламента избори с мотив, че било прекалено сложно и скъпо.

Машинното преброяване се прави със сканиращо устройство, през което се пускат попълнените на ръка бюлетини и така се преброяват. Софтуерът накрая вади протокола от секцията. Така се избягват грешки и умишлени манипулации от секционните комисии. За поредни местни избори голям брой кандидати за общински съветници и избиратели сигнализираха, че не са отчетени преференции.

Обмислят се различни варианти за организацията на машинното преброяване, включителни и създаване на преброителни центрове. Единият вариант е да има сканиращо устройство на самата урна. Другият е запечатаните урни да се карат в преброителни центрове, в които да се сканират бюлетините. Вторият вариант би бил по-евтин заради по-малкото устроийства и би решил проблема, който партиите имат с набиране на членове за секционните комисии.

Машинното преброяване би трябвало да премахне по-голяма част от проблемите с невалидните бюлетини. Оценките за невалидните бюлетини, подадени за общински съветници на изборите на 27 октомври миналата година, варират между 466 077 и 600 000 а това е над 15% от общо пуснатите 3 089 045 гласа. На евроизборите миналата година невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто.

Идеята за машинно преброяване беше заявена за първи път от Йордан Цонев от ДПС, който каза при последния ремонт на Изборния кодекс през юли миналата година: "Не искаме човешки ръчички да пипат хартийки и да правят манипулации при броенето".

Работната група ще мисли три месеца

“Тази работна група ще се постарае в рамките на три месеца да анализира резултатите от изминалите избори. Да намери точки, по които можем да намерим максимален политически консенсус и да излъчим в края на работата на тази работна група законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани”, каза Даниела Дариткова. Според нея очакванията са изборният процес да бъде максимално прозрачен и да гарантира сигурност, “че всеки даден глас за избор на парламент или всеки друг избор, ще бъде коректно отчетен, ще се даде достатъчна легитимност на избора и по този начин разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултат, който очакваме е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен", обясни Дариткова. В работната група ще участват депутати от всички партии.

Партиите ще предлагат и други идеи

Партиите си запазват правото да предлагат и други предложения за промени в Изборния кодекс, освен около тези, които ги обединяват.

ДПС, по традиция, ще настояват за отпадане на забраната за агитация на език, различен от българския. “Този път се надяваме на отговорно политическо поведение и промените в Изборното законодателство да спазват препоръките и законите на страната и конституцията, а и препоръките на европейските институции”, каза днес депутатът от ДПС Халил Летифов. Друго нещо, на което от ДПС държаи, е да се вдигне процентът, при който преференцията за даден кандидат може да измести горния.

ВМРО ще предложат други свои стари идеи, сред които стимули за гласуване, като данъчно облекчение за гласувалите. Идеята е на гласувалите да им се приспада определена сума от данъчната декларация, примерно 30 лв.

БСП смятат да поставят въпроса с изчистването на списъците от хора, които обикновено са зад граница, но продължават да фигурират като гласоподаватели на съответните си адреси у нас. Това можело да стане чрез "ъпдейтване" на списъка с всеки следващ вот - в зависимост от това дали лицето е гласувало или не, като няма да се отнема правото на избирател, системно негласувал досега.

Кръстина Таскова от "Воля" обяви, че искат да ограничат гласуването на неграмотните гласоподаватели, което противоречи на конституцията. Друго тяхно предложение е да има камери в изборните секции и при преброяване на бюлетините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4586

1

stanimir_13

16.01 2020 в 19:21

Тъпизмите продължават. Говорят едно, правят съвсем друго. БГ "политици". Жалки са в опитите си да се окопаят. Рано или по-късно картонените им кули ще се срутят, заедно или не с милата родина.