Марешки се обяви за видео наблюдение на изборите и мажоритарна система без листи

ОFFNews 21 юни 2017 в 17:25 2830 1

Снимка БГНЕС

Днес партията на Веселин Марешки се обяви за видео наблюдение на целия изборен процес и за мажоритарна изборна система без листи. 

На специално събитие, организирано от партията, депутатите от Воля обявиха, че искат запазване на райноирането в 31 МИР-а и въвеждане на гласуване в два тура. В предложението на Воля е заложено, че всяка партия може да издига до два пъти повече кандидати от броя на мандатите за съответния район. В бюлетината пък кандидатите ще са подредени по азбучен ред, а не под номер.

„Видеозаснемането няма да се случва в тъмната стая. Урната се запечатва и се снима от камерата, и няма нужда от стотици наблюдатели и застъпници, вкъщи от компютъра ще се следи всичко от камери“, разясни идеята си Веселин Марешки, цитиран от БГНЕС.

Според зам. председателя на Народното събрание, видео наблюдението би струвало много по-малко от машинното гласуване и само тогава би било ясно "дали някой драска по бюлетините".

Въпреки предложението, от Воля обявиха, че са готови на промени по предложението си: „Не твърдим, че сме измислили най-хубавото и прагматично нещо и сме склонни на промени. Като например дали да се въвежда гласуване на втори тур. Трябва да се реши и вотът от чужбина. Българите да имат право да си избират кандидат, който познават, но и да гласуват по постоянен адрес и гласовете им да отиват там, където имат постоянен адрес. Не виждаме препъни камъни в този законопроект. За него никой не може да ни обвини, че сме направили нещо, което да бъде в наша полза“.

Според лидера на Воля трябва да се въведе и образователен ценз за избирателите, тъй като гласоподавателят трябва "поне да може да прочете името на кандидата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

21.06 2017 в 17:36

Нека има образователен ценз - тест по български език към 7-ми клас и за депутатите. Магарешки ще изхвърчи автоматично от парламента.
 
X

Да помогнем на украинските деца!