Манолова: Заради дълга на Топлофикация има риск от спиране на доставките на газ в цялата страна

OFFNews 19 октомври 2019 в 13:31 4998 0

Столичното ръководство се отнесе към "Топлофикация" ЕАД абсолютно безхаберно. Над 860 млн. лева са дълговете на това общинско дружество и са нараснали с 200 млн. лева за последните години. Искам да ви съобщя за едно писмо на "Булгаргаз" до Столичната община, министъра на енергетиката и "Топлофикация". Писмото не е публично огласено. В него се посочва, че ако до Нова година не се платят 100 млн. лева на "Булгаргаз", това ще постави под риск доставката на природен газ в страната. Не само за София, заяви пред Дарик радио независимият кандидат за кмет на столицата Мая Манолова.

Проблемът става национален, не само за София. Сметката ще се плати не от столичани, а от гражданите на България, заради това безхаберно отношение и под риск са доставките на газ навсякъде в България, обясни тя.

До фалит "Топлофикация" бе доведена от това кметско ръководство и от този общински съвет, категорична е Манолова.

По думите й столичният кмет нито веднъж не е защитил гражданите от високите и неразбираеми сметки - за цялото това време от 14 години, които е в общината.

Манолова припомни, че сега, исторически погледнато, се плаща най-високата цена на парното и гражданите плащат от джобовете си този дълг от над 860 млн. лева.

Ще се направи ревизия, ще се спре източването чрез частния субект, който купува на ниски цени тока, произведен от "Топлофикация" и го продава скъпо на борсата - купува го за 90 лева, продава за 150-200 лева на борсата и прибира печалбата. Трябва да се спре това безобразно източване, при което кмет и общински съвет си затварят очите, категорична е Манолова.

"Проблемът бил в рекетьорския договор с "Булгаргаз" - оправда се г-жа Фандъкова. А защо тогава не сключи договори с други доставчици? Защо не го направиха, след като по закон имат право? Управляват 14 години - попита кандидатът за кмет.

По отношение на столичното ВиК-дружество Манолова каза, че ще го подготви в следващите 4 години, за да поеме то услугата на водоснабдяването на София, а не концесионери, както е сега:

"Концесията свършва през 2025 година и по-следващият кмет трябва да бъде улеснен - общинското дружество да поеме дейността. Аз ще подготвя това, защото хората са недоволни от качеството на ВиК-услугите в София".

По-рано през деня в интервю за Нова телевизия Манолова посочи, че сред основните й приоритети ще бъде до края на мандата да има детска градина за всяко дете:

“Поколения наред деца израснаха в списъците на чакащите. Изчислили сме, че това ще струва около 15 млн. лева на година и Столичната община може да си позволи тези средства - все пак дават се за какво ли не, а тук говорим за децата”.

“При столица с толкова огромен бюджет не е справедливо пред младите хора, активните, семействата, пред хората, които искат да се развиват и да раждат деца, да не се осигури 14 години най-елементарното - места в детските градини за техните деца”, каза още кандидатът за кмет.

"Малко е направено досега. А трябва частните терени, отредени за детски заведения, да се отчуждят. За 15 такива терени сроковете са изтекли поради бездействието на столичната община”, заяви Манолова и посочи, че не се отделят средства за отчуждения за терени за детски градини, градинки, училища, спортни площадки и др.

"Няма да вдигаме данъците, а ще оптимизираме разходите. Ще има звено, което ще следи за ефективността на разходите.
В столичната община, по данни на НПО, има корупция за над 150-200 млн. лева - това са пари, загубени в корупция”, обърна внимание Манолова.

“Вижте ремонтите - по над 20 млн. лева се дадоха за ремонта на "Граф Игнатиев" и пространството около НДК. Над 10 млн. лв. - за ремонта на Западен парк, който сега прилича на разораната целина. По 120 млн. годишно се дават за сметосъбиране и сметоизвозване. Това са огромни суми, които могат да се харчат по-ефективно. Ще запушим дупките и ще спрем да пилеем, за да останат пари за хората”, каза тя.

“Каузата за чист въздух е другата ми кауза. Сега столичани ще плащат три пъти - санкции от ЕК, мерки за чист въздух и пари за лекарства на децата. Всяко четвърто дете в детските градини в столицата е с хронично заболяване, като астмите преобладават”, акцентира Манолова.

Тя посочи, че едва сега предизборно столичната община прие да сложи 22 станции за измерването на качеството на въздуха:

“А докато гражданите мереха със своите 500 станции, общината отричаше проблема”

Манолова изброи конкретните мерки, които ще предприеме: в дните с високи емисии на замърсяване - безплатно пътуване с бял билет, ще се забрани горенето на дограми, дрехи втора употреба и гуми, ще се въведат зони с ниски емисии, където автомобилите ще се ограничават, ще се сменят уредите за отопление, които са на твърдо гориво, ще се забрани да се горят мокри дърва и въглища за отопление, енергийни помощи ще се предоставят само за ток, газ и парно.

“По отношение на презастрояването имаме фундаментални различия с г-жа Фандъкова - тя досега залагаше на сгъстяване на застрояването, а аз залагам на разширението на града на север. Позволи се цели квартали в последите 14 години да изникнат без инфраструктура - без пътища, градини, тротоари, училища, паркове, площадки за децата и за спорт, зелени площи. Така възникнаха новите квартали Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада. Това трябва да се спре, не може повече да се съгстява строителството. Ще изградим Северния град, като първо изградим инфраструктурата - детски заведения, институции, паркове, улици, тротоари. В центъра му ще е летището на Доброславци, а строежите ще са нискоетажно еднофамилно строителство", каза още кандидатът за кмет на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови