Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Манолова внася законопроект за мажоритарни избори в два тура

OFFNews 20 ноември 2016 в 20:34 9568 17

Омбудсманът Мая Манолова също внася законопроект за изменение на Изборния кодекс, с които се въвежда предложената на референдума мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Законопроектът ще бъде внесен утре от Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на "Национален рефернудум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов. 

„Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители. Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „за“. Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година - първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече и съответно третият въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ", пише в мотивите си към законопроекта омбудсманът.

„Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната. С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели“, обяснява Манолова

Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район. Българите в чужбина ще могат да упражнят своето активно избирателно право в обособените изборни райони извън страната, без да влияят на вота в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

12

Red or Dead

21.11 2016 в 00:28

Е дручко си е трайчУ с жълтата триколка.....не ли...:))))

Дерзай Майче, да си жива и здрава........“умните и красивите“ ще го духат под вода.....ама с памперси “Умни и красиви“.....ей на дистрибутора им се прибра, вече има нова оферта......ще им ги слага безплатно и под вода....бахти и царят, а.....

12124

11

Калина

21.11 2016 в 00:04

Ега ти популистката-чалгарка! Нали трябва да си плати високия пост и пак на гърба на народа! Ей, няма нормални хора в тая България, алчни, алчни, няма наяждане!
 
X

Подкастът на OFFNews