Манолова: Подкрепяме Троян в каузата срещу одържавяване на ВиК-дружеството

OFFNews 17 декември 2020 в 14:10 2109 0

Подкрепяме Троян, както подкрепихме Берковица, Сапарева баня и Кресна в каузата и протеста срещу одържавяването на общинските ВиК-дружества. След изборите „Изправи се.БГ" ще е в парламента и ще предложи закон за ВиК-услугите, който да е в интерес на гражданите. Срещу цената на водата ще има качество на услугата и питейната вода, а инвестициите ще са насочени към намаляване на загубите и течовете.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Троян, където днес се срещна с граждани. Поводът на срещата беше запазването на общинското ВиК-дружество в града.

На национално ниво явно се краде по-лесно и затова се окрупняват ресурсите. Новият Закон за ВиК-услугите ощетява хората не само с одържавяването на общинските ВиК-дружества, но и с три такси достъп – до питейна вода, до пречистване и до канализация. Този закон обслужва ВиК-дружествата и фирмите, които се хранят около държавния ВиК-холдинг, допълни Манолова.

От 2017 г. цената на водата се вдигна с 300% на места, средно за страната със 70%, но течовете и загубите не се промениха. Защо хората плащат повече? Подобри ли се качеството на водата или на услугата? Напротив, заплашени от безводие са пет области - Шумен, Варна, Бургас, Търговище и Перник, където още не е решен проблемът с водоснабдяването. Там се изсипаха 30 млн. лв. за една тръба, а сега екоминистърът иска 70 млн. лв. за два язовира, които са празни, посочи Манолова.

Диктаторският и едноличен модел на Борисов, който ограбва хората, трябва да се пресече и за това е необходимо обединение. „Изправи се.БГ" не е партия, а гражданска платформа, която включва инициативни комитети, граждански организации, експерти и партии, извън статуквото на това Народно събрание. Всички почтени хора, които искат нормална държава, трябва да се обединим, заяви още тя.

Нашите разговори дадоха своите резултати - заедно с Отровното трио и партията на Слави Трифонов ще пазим изборите. Ще организираме паралелно броене и обявяване на резултатите преди Михаил Константинов да ги е нагласил в полза на ГЕРБ, обясни Манолова.

За партньорство преди изборите имаме договорка с Отровното трио и през следващата седмица ще сключим споразумение за общо явяване на изборите. В него ще са заложени принципите, около които се обединяваме – върховенство на правото, съдебна реформа, свобода на медиите, защита на гражданските права, повишаване на доходите на българските граждани, защита от монополи, опазване на околната среда, реформа в здравеопазването и образованието, заяви още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови