Манолова: Хората ще чакат поне до 15 август да им бъдат върнати надвзетите суми за парно

OFFNews 03 април 2020 в 10:50 6840 0

Хората ще има дълго да чакат – поне до 15 август - да им бъдат върнати надвзетите суми за парно, газ и топла вода след така внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. С него не са добре защитени финансовите интереси на клиентите на топлофикационните дружества, а само тези на монополистите.

Това заяви в своя позиция Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ", като се добавя, че реално клиентите на „Топлофикация София" ЕАД биха получили надвзетите суми чак след 15 август 2020 г., ако се удължи заради извънредното положение предвидения срок 15 юли 2020 г.

Манолова смята, че интересите на гражданите са нарушени поне по четири начина:

- В мотивите към законопроекта не е обяснено, защо цените на топлинната енергия ще бъдат изменени за периода от 1 юли 2019 г. до 31 март 2020 г., а не от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., за който период се намалява цената на природния газ;

- С така вписан период се допуска КЕВР да може да определи нови цени на топлинната енергия, като отчете и изменението на други ценообразуващи елементи в тях. Така коректните клиенти на топлофикационните дружества отново да бъдат ощетени;

- Не са предвидени задължения за топлофикационните дружества да заплатят лихви за забава за времето от получаването на надвзетите суми от „Булгаргаз" ЕАД до възстановяването на клиентите им чрез годишните изравнителни сметки. Това означава, че за един период от няколко месеца, клиентите безлихвено ще кредитират топлофикациите. В тази връзка ние питаме постъпили ли са вече по банковите сметки на обществения доставчик надвзетите суми от 150 млн. лв от ООО „Газпром Експорт" за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.? Какво става с тези пари?

- В мотивите изрично се посочва, че няма да има открити заседания и обществени обсъждания, въпреки че Законът за енергетиката изисква дейността на КЕВР да бъде публична и прозрачна.
Към законопроекта има приложени мотиви, но няма оценка за въздействие, каквато се изисква по Закона за нормативните актове, припомня Манолова още.

На 29 март 2020 г. Гражданската платформа „Изправи се.БГ" внесе становище в Комисията по енергетика по предложения законопроект. Предложенията не са отразени в цитирания законопроект, внесен на 31 март 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови