Манолова: Депутатите от ГЕРБ показват колко ги е страх от истината

OFFNews Последна промяна на 08 май 2021 в 09:28 4996 1

Депутатите от ГЕРБ са сковани от страх. С опитите си да прекратят заседанието на комисията по ревизията показаха колко ги е страх от истината, заяви лидерът на "Изправи се! Мутри вън" и председател на временната комисия към Народното събрание Мая Манолова пред бТВ. 

Това не е първият случай, в който шпицкомандите на ГЕРБ, а тук – цялата ПГ на партията, се опитват да осуетят и блокират работата, добави тя.

Комисията не е съд и прокуратура, добави тя. По думите ѝ плюсът ѝ е че е прозрачна и че "започнаха да се уличават мръсните тайни на властта. След като един бизнесмен е готов да говори, страхът си тръгва". 

На вчерашното ѝ заседание бяха изслушани земевладелецът Светослав Илчовски и шефът на "Градус" Иван Ангелов. "Чу се и се видя как се натискат бизнеси, как се рекетират хора, как премиерът помага при износ на храни. Чуха се и неща, които са свързани с това как съществува българският бизнесът - ако не искаш проблеми, трябва да си близък с властта, трябва да си плащаш", коментира Манолова.

Как протече вчерашното заседание може да видите ТУК и ТУК.

"Трябва да си покровителстван от властта, да се чуваш с премиера на 10-15 дни дни, да ходиш на рождени дни. Това са неща, които хората си говорят и знаят", продължи председателят на комисията.

Дали твърденията и обвиненията са истина? Това ще установят компетентните органи, каза Манолова. Според нея Илчовски и Ангелов не са си противоречили: "Те разказват как функционира бизнесът". 

Част от информацията може да бъде уставена и потвърдена - за кухи обороти, за внос и износ, вкл. за фурмите от ОАЕ.

Манолова добави, че докато е траело заседанието, е получавала информация за това, което говорят двамата бизнесмени, за това как се дават на концесия ловни стопанства, кои фирми изграждат горските пътища - "всичко може да бъде проверено и установено". 

За това дали Илчовски би носил наказателна отговорност заради разкритията си председателят на комисията каза, че със сигурност би носил. "Този човек в една голяма част говори истината, никой сам не би се уличил в схема, ако не е чувства притиснат", смята Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови