Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

"Малко вероятно е да е подправяна декларацията на Пеевски"

OFFNews 16 юни 2014 в 14:42 1616 1

Проф. Валери Димитров

Малко вероятно е данни от имотната декларация на Делян Пеевски да са били подменяни и в интернет да е качена информация, различна от подадената от него.

Това коментира бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за bTV тази сутрин.

Твърдението, че "в Сметната палата са подменяли декларации на Пеевски" е на социалистката и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева. Според нея това е правено от "една служителка, която години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите декларации не със съдържанието, което те реално са подадени."

"Аз мисля, че тези твърдения подлежат на проверка. Когато се подават декларации, те се подават в електронен и в писмен вид. Така че трудно може да се намери несъответствие между писмено подадената декларация и електронната декларация, която се оповестява в интернет страницата на Сметната палата. Това нещо може да бъде проверена по Закона за достъп до обществената информация. Всяка медия може да поиска досието от декларации на Пеевски и съответно да направи съпоставка.", обясни проф. Димитров.

"Ако има неверни данни от самото начало да са вкарани в декларацията, някои от тези данни са трудно проверими. Например, Сметната плата няма право да проверява влоговете. Не може да провери обективно и наличностите от пари, не може да провери инвестиционни пакети от финансови инструменти. Така че определени данни от декларациите са непроверими", уточни той.

Проф. Димитров, който бе отстранен от Палатата чрез нов Закон за Сметната палата, коментира критиките на един от вносителите му в парламента - депутата от ДПС Йордан Цонев. Цонев обвини Палатата в "поръчкови" доклади за МВР и Авиоотряд 28.

Димитров определи изказванията на Цонев като "израз на изключително невежество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews