Мълчалив протест в подкрепа на изборния референдум (снимки)

Ивайло Анев 05 юни 2014 в 15:56 6364 12

Снимка Ивайло Анев

Инициативният комитет за провеждане на референдум за изборна реформа организира мълчалив протест на пл. „Независимост”.

Инициаторите на референдума за промени в изборното законодателство протестираха по време на заседание на комисията по работа с гражданското общество, председателствана от БСП депутата Мая Манолова.

На мълчаливия протест пред сградата на парламента на пл. "Батенберг" се събраха двайсетина души, сред които университетски преподаватели. Те бяха поставили символично черни лепенки на устите си.

Причината за демонстрацията бе, че тема на заседанието е именно внесената подписка за референдума, но на него не са поканени нейните организатори, съобщи проф. Георги Близнашки от инициативния комитет. Той внесе над 570 хил. подписа в подкрепа на референдума, на който хората да бъдат питани за задължителното гласуване, електронното гласуване и мажоритарния вот.

"Искаме да дадем знак, че това, което се случва, е напълно неприемливо. Не може да не поканиш автентичните представители на гражданското общество, които събраха над 570 000 подписа", обясни Близнашки.

Всъщност комисията на Мая Манолова заседава в централната сграда на Народното събрание с точка единствена - законодателни инициативи, отнасящи се до изпълнителното производство и работата на частните съдебни изпълнители.

Манолова напомни, че комисията е отворена и достъпна за всички граждански организации и покани проф. Близнашки да дойде вместо да протестира мълчаливо пред сградата на пл. "Батенберг". Тя припомни също, че водеща комисия относно свикването на референдума е правната комисия.

По информация на депутатката от БСП правната комисия ще включи в дневния си ред въпроса с референдума следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews