Македонската провокация с границата ще стигне до институциите на ЕС

OFFNews 07 май 2023 в 19:21 1803 1

Андрей Ковачев

Снимка andrey-kovatchev.eu

Андрей Ковачев

ГЕРБ ще информират европейските си партньори, както и комисаря по разширяване на Европейския съюз за случая с недопускането на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев на територията на Северна Македония на 6 май. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията.

„На Гергьовден, когато почитаме паметта на падналите воини за Отечеството ни, властите на Република Северна Македония извършиха безпрецедентна постъпка, като не допуснаха на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския парламент, отговарящ за Разширяването на Европейския съюз и Западните Балкани. ГЕРБ категорично осъжда тези действия на властите на РСМ“, посочват от партията.

„Подобни недопустими мерки, както и всички действия от последните месеци срещу други български граждани или срещу граждани на РСМ, открито заявяващи своята българска идентичност, не допринасят по никакъв начин за европейската интеграция на Република Северна Македония, както и за развитие на добросъседските отношения между двете държави“, заявяват от ГЕРБ.

От партията акцентират, че през годините са полагали целенасочени усилия за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западни Балкани, в т.ч. на РСМ, и припомнят, че през 2017 г. беше подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Вчера евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски и още трима души не бяха допуснати от граничните власти на Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите българските воини край Ново село. За БТА Андрей Ковачев заяви, че граничните власти са им връчили лист, на който пише, че има постановление да не бъдат допускани в Северна Македония. Ковачев заяви, че е информирал македонският министър на външните работи Буяр Османи за случая.

В позиция Министерството на външните работи на България изрази „силно разочарование“ от решението на властите в Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май – Гергьовден, като са отказали да допуснат на своя територия Ковачев, Врабевски и още трима българи.

Говорителят на македонското МВР Тони Ангеловски заяви, че петима българи не са допуснати „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови