Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мая Манолова: Президентът иска да улесни купуването на гласове

OFFNews 31 януари 2014 в 10:00 6732 70

Мая Манолова

Предложението на президента Росен Плевнелив за електронно гласуване по никакъв начин не спомагат за решаване на проблемите с купуването на гласове, контролирания вот и фалшифицирането на бюлетини, обяви социалистката Мая Манолова пред bTV.

Според нея и всякакви сравнения с Естония и други държави са неуместни и електронното гласуване ще улесни контролирания вот и покупко-продажбата на гласове

„В една бедна България, в която безработицата е проблем, работодателят има механизмите да контролира вота на своите работници и служители. Така ние го улесняваме.

Едно е да дадеш пари или да отправиш заплаха на някой, който отива да гласува в тъмната стаичка, съвършено друго е този човек пред теб да бъде принуден да упражни правото си на глас”, аргументира се червеният депутат.

Тя даде пример с Германия, където Конституционният съд е отменил електронното гласуване именно с мотива, че не може да се гарантира тайната на вота.

По думите на Манолова исканията на президента са откровена злоупотреба с най-демократичния инструмент, с който разполагат гражданите – референдума и това е откровен политически лобизъм в интерес на определени политически сили.

„Вместо президентът да намери своето място като обединител на нацията, той търси нови точки за разделение. Невъзможно е да се избегне внушението, че това обслужва партията, която го е издигнала на власт”, обяви Манолова.

Тя се аргументира с факта, че преди 10 дни ГЕРБ са обявили тезите си за задължително, електронно гласуване и мажоритарно гласуване за 31 кандидата и 10 минути след обръщението на президента, вече имаше разпространена позиция на ГЕРБ до всички медии.

„Ние ще действаме съобразно закона, парламентарния правилник и българската Конституция, ще разгледаме в съответната парламентарна комисия искането на президента.

Освен това, аз ще организирам дебат с гражданското общество и неправителствените организации, за да кажат какво мислят по предложенията. Още веднъж да повторим този дебат, в който президента отсъстваше”, коментира още депутатът от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews