Quantcast

Мая Манолова: Президентът иска да улесни купуването на гласове

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2014 в 10:00 6143 70

Мая Манолова

Предложението на президента Росен Плевнелив за електронно гласуване по никакъв начин не спомагат за решаване на проблемите с купуването на гласове, контролирания вот и фалшифицирането на бюлетини, обяви социалистката Мая Манолова пред bTV.

Според нея и всякакви сравнения с Естония и други държави са неуместни и електронното гласуване ще улесни контролирания вот и покупко-продажбата на гласове

„В една бедна България, в която безработицата е проблем, работодателят има механизмите да контролира вота на своите работници и служители. Така ние го улесняваме.

Едно е да дадеш пари или да отправиш заплаха на някой, който отива да гласува в тъмната стаичка, съвършено друго е този човек пред теб да бъде принуден да упражни правото си на глас”, аргументира се червеният депутат.

Тя даде пример с Германия, където Конституционният съд е отменил електронното гласуване именно с мотива, че не може да се гарантира тайната на вота.

По думите на Манолова исканията на президента са откровена злоупотреба с най-демократичния инструмент, с който разполагат гражданите – референдума и това е откровен политически лобизъм в интерес на определени политически сили.

„Вместо президентът да намери своето място като обединител на нацията, той търси нови точки за разделение. Невъзможно е да се избегне внушението, че това обслужва партията, която го е издигнала на власт”, обяви Манолова.

Тя се аргументира с факта, че преди 10 дни ГЕРБ са обявили тезите си за задължително, електронно гласуване и мажоритарно гласуване за 31 кандидата и 10 минути след обръщението на президента, вече имаше разпространена позиция на ГЕРБ до всички медии.

„Ние ще действаме съобразно закона, парламентарния правилник и българската Конституция, ще разгледаме в съответната парламентарна комисия искането на президента.

Освен това, аз ще организирам дебат с гражданското общество и неправителствените организации, за да кажат какво мислят по предложенията. Още веднъж да повторим този дебат, в който президента отсъстваше”, коментира още депутатът от БСП. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2014 в 15:21

Щом не е добре за вас,т.е.за вашата партия и ДПС значи е добре за нас,т.е.за народа.Гракнахте в един глас срещу президента,чието предложение по въпроса напълно отразява желанието на болшинството.С две ръце се подписвам за напълно мажоритарен вот,задължително и електронно гласуване.Припари ви под краката.Дали осъзнавате каква пропаст е зейнала между вас политиците и народа.

31.01 2014 в 19:52

Аууу Тонева, какъв възвисен речник!
Да не дава Господ такива като теб да решават бъдещето на България!...

=================================================

mav,
можеш ли да го докажеш това или да пратя адвоката си при Йончев за IP-то ти? Още повече, че това, което пиша, аз мога да го докажа с протоколи от съда. И с решение за касиране на избори, както и чий свидетел съм била.

Ееееей, писна ми от гнусни хейтъри, които така и не са си мръднали пръста за нещо свястно, но са много ербап в нета. Тяхната цел не е истината, а възможността да омаскаряват и да цапат опонентите си и то не с доводи, а с обиди, клевети и инсунуации.


Пфуууу, на нормален човек му се повръща от такива като вас.

31.01 2014 в 19:10

Знаем вече, смисълът е обратен на казаното от Маяма Нолова - значи президентът иска да ограничи купуването на гласове. Значи БСП много ги е шубе някой да не им ограничи изборния шопинг в определени социални кръгове от населението. И етнически, де.

31.01 2014 в 18:45

"Лошото е, че познавам манталитета на купуващите гласове и знам, че няма да се спрат пред нищо. Както и до сега не са се спирали. Била съм и свидетел в дело за касиране на избори точно заради купуване на гласове и фалшифициране на подписи за участие в изборите. И какво? След касирането успяха пак да си купят гласовете, само че този път малко по-прикрито".......
Другарко "поля" , що ми се струва че освен червен платен трол , си май именно от тея дето не само са свидетели, и запознати, ами и си от организаторите за купуване на цигански и етнически вот ?

31.01 2014 в 17:54

Хора, другарката Поля, дето е Поля колкото съм и аз, има план: трябва да напише определен брой коментари с определено съдържание. Така действат социалистите. Те често провеждат семинари и обучения за това как да пропагандират и демагогстват в интернет. Това не е тайна за никого. Проблемът им е само,че са изключително тъпи и действията им предизвикват по-скоро надсмешка. Те още си работят на принципа,че една лъжа повторена сто пъти, става истина и че като внушават и набиват постоянно нещо в главите на хората, ще постигнат целите си. Те постъпват така с убеждението ,че народът е тъп поне колкото тях и като навиват червената балалайка , някой ще им повярва. Мислят си,че всички сме червените бабички и неграмотни цигани и ще се хванем на глупостите им.
Ми, не, Польо, няма да се хванем. И да се скъсаш да лапаш дърти червени пишки и да осираш форумите, електронно гласуване рано или късно ще има и вие ще идете на бунището на историята, където ви е мястото.

31.01 2014 в 17:43

Вчера Болен ни уверява, че президента е избран чрез " най-големите манипулации" , днес тая малоумница ни обяснява как електронния вот може да се манипулира. Да вземат да се разберат кой вот не може да се манипулира. Не искат електронно гласуване, защото се манипулира вота, а в същия момент казват, че и с бюлетини стават големи манипулации????

31.01 2014 в 17:16

Кака Мариана (http://www.cs.columbia.edu/~mariana/) е работила нещо по въпроса с гласуването:

http://www.cs.columbia.edu/~mariana/papers/voting.pdf

31.01 2014 в 16:53

Поля,
Смешно ми е на доводите, които изтъкваш за купуването на гласове с ел. подпис. Както казах и преди - който ще си продава гласа, ще си го продаде. Няма никаква връзка с ел. подпис. Единствената разлика е, че процеnтно купените гласове ще са много по малка част ако има възможност за ел. гласуване.
Виждам си изредила един куп прийоми за купуване на гласове и без електронно гласуване.

31.01 2014 в 16:33

Аз съм ЗА този референдум! Защото най-накрая на българина ще бъде дадена възможността да определи пряко своята съдба.
Аз съм ЗА електронното гласуване. По този начин ще се увеличи избирателната активност и ще се даде шанс на българите зад граница да могат да се възползват от конституционното им право на глас. Чрез увеличаването на избирателната активност купуването на гласове ще става все по безсмислено, защото цялата сума гласове ще е по-голяма, а обикновено избирателите, продаващи своя глас са константа."Според нея (Антоанета Цонева)е много важно да бъде въведена възможността за гласуване през интернет. Това трябва да стане първо за българите в чужбина, тъй като много често са принудени да изминат над 1000 км, за да гласуват. Ако в гласуването се включат 1,5 млн. българи в чужбина и в същото време много млади хора, което ще е по-лесно с гласуване по интернет, профилът на избирателят ще се промени значително и има голяма вероятност сегашните управляващи да загубят, смята Цонева."

31.01 2014 в 16:09

nasb,
не съм участвала, но съм виждала как се дават:

1) пари;
2) GSM-и;
3) дърва за огрев;
4) въглища;
5) цимент;
6) тухли;
7) керемиди;
8) торбички с хранителни продукти;

а и как се принуждават чрез:

9) наливане на пари в джамиите, в които след молитвите да се прави агитация за кого да се гласува.
10) принуждаване на възрастните българо-мохамедани да се кълнат в Корана, че ще гласуват за този или онзи, когото са им посочили.

И не си мислете, че това го правят само ДПС. Тези приьоми са прилагани от всички по-големи партии, в т.ч. и голямото едновремешно СДС. Не съм сигурна само дали царистите стигнаха до там, но в интерес на истината, за тях нямам такава информация. За другите - СДС, БСП, ГЕРБ, ДПС - всички са в кюпа и всички се възползват от тези начини за печелене/купуване на гласове.


Страшна и жалка картинка е!
Пък, ако на вас това ви изглежда смешно, смейте се. Аз лично не искам да подценявам това, което може да се случи с електронния вот.