Кирил Добрев: Неков заминава за ЕП, купил си е вече билет

Нели Чолашка 29 май 2014 в 12:39 6237 5

Момчил Неков

"Престанете с този Момчил Неков. Неков е вече депутат в Европарламента", обяви изнервеният Кирил Добрев от левицата в кулоарите на парламента.

На въпрс как можем да сме сигурни, че 27-годишният социалист, който беше номер 15 в листата, ще отиде в Брюксел Добрев обяви: "Купил си е вече билет, видях го".

„Те могат да искат и патриарх да го направят, въпросът е, че момчето е избрано за депутат в ЕП и заминава”, уточни Добрев.

По думите на Антон Кутев от БСП решението на Неков дали да е евродепутат не е партийно, а лично негово.

На въпрос дали на младежа е предлаган пост на зам.-министър Кутев отговори, че всички зам.-министерски постове са заети вече.

Сергей Станишев избяга от журналистите и не пожела да коментира дали ще изпълни обещанието си да се откаже от мястото в Европейския парламент.

"Решението е негово и на организацията, която го е номинирала”, заяви Манолова относно казуса "Неков".

Тя категорично отрече да има оказан натиск върху него, за да се откаже от мястото на евродепутат.

„Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да отидат, не е изтекъл. Това може да се случи до утре, защото ЦИК не се е произнесъл за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите. Няма хора в листата на "Коалиция за България", които да не са достойни и да нямат необходимите качества да станат евродепутати”, заключи Манолова.

Окончателните резултати от вота, обявени вчера вечерта от ЦИК, сочат, че начело на листата застава Момчил Неков с преференция от 8.05%, втори е лидерът на БСП Сергей Станишев, следван от Илияна Йотова и Георги Пирински.

Пети се подрежда Петър Курумбашев, който ще отиде в Европейски парламент, ако Станишев се откаже от мястото си. Ако лидерът на социалистите не се откаже, Курумбашев от два стола ще падне на земята, защото още преди изборите излезе доброволно от националния парламент.

Достена Лаверн остава извън ЕП, ако Неков не се откаже от мястото.

Мая Манолова оправда избирателите на левицата, които са гласували преференциално с номер 15, защото това е номерът на партията с думите:

За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%”, обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7.99%. „Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!