Магистралите се чистят два часа след спиране на снега, каза шефът на АПИ

Приложението за 1 млн. лв. LIMA скоро май няма да заработи

OFFNews 17 декември 2018 в 15:31 6834 4

Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги. Това обясни пред журналисти шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов.

По думите му практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение.

Той обясни, че вина за вчерашните задръствани по "Хемус" имали шофьорите на ТИР-ве, които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в аварийната лента и се е налагало шофьорите на снегорини и влекачи да ги молят да освободят лентата, за да могат да минат пред тях.

Въпреки стандарта за почистване на магистралата два часа след спиране на снеговалежа, Глосов съобщи, че за закъснение при снегопочистването на участъка от магистрала "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. Това става става, след като депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова написа гневен коментар във Фейсбук, адресиран до ръководството на агенцията.

В момента се прави анализ на извършената от магистралата работа.

По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

Относно мобилното приложение за актуална пътна обстановка LIMA инж. Глосов посочи, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на новите технологии. Водят се разговори с разработчика, които се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението, каза председателят на УС на АПИ. Той подчерта, че ще се направи всичко, което е възможно приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12192

3

Stoyan Georgiev

17.12 2018 в 23:25

Закакво го да го чистите тоя сняг.. нали ще се стопи...

4245

2

rrr11

17.12 2018 в 19:31

Баце се шегуваше с онова недоразумение при Орешарски с цикламеното костюмче, но тази празноглава домакиня, където я назначи за министър, е същата калинка.

14469

1

случайно прочетох

17.12 2018 в 17:51

Ако вали две седмици, ще затворят всички пътища ли?
Наглеци!